Концептуальні засади формування комплексної системи фінансово-економічної безпеки суб'єктів господарювання - Андрусів , Уляна Ярославівна; Кулик, Тетяна Павлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено концептуальні засади формування комплексної системи фінансово-економічної безпеки суб'єктів господарювання в умовах сучасних викликів бізнес-середовища. Обґрунтовано сутність комплексної системи фінансово-економічної безпеки як цілісної, структурованої сукупності взаємопов'язаних елементів, спрямованих на захист фінансових та економічних інтересів підприємства, забезпечення його фінансової стійкості та стабільного розвитку. Визначено ключові структурні компоненти системи фінансово-економічної безпеки: фінансову, інформаційно-аналітичну, організаційно-управлінську, кадрову, техніко-технологічну, маркетингово-збутову та цифрову підсистеми. Для кожного компонента систематизовано зміст, механізми реалізації та показники оцінювання. Запропоновано структурно-функціональну модель комплексної системи фінансово-економічної безпеки, яка включає блоки ідентифікації та оцінки загроз, стратегічного планування безпеки, організації та координації, реалізації захисних заходів, контролю та моніторингу, коригування та адаптації. Розроблено методологічний інструментарій оцінювання ефективності системи безпеки на основі інтегрального підходу з використанням часткових та інтегрального індексів безпеки. Проведено SWOT-аналіз запропонованої системи, що дозволило ідентифікувати її сильні та слабкі сторони, можливості та загрози, а також визначити стратегічні напрями розвитку. Обґрунтовано, що впровадження комплексної системи фінансово-економічної безпеки потребує розробки та реалізації відповідних організаційно-економічних механізмів, які охоплюють організаційний, економічний, мотиваційний, інформаційний та технологічний аспекти. Результати дослідження створюють теоретико-методологічну основу для формування ефективної системи фінансово-економічної безпеки суб'єктів господарювання різних галузей економіки, що сприятиме підвищенню їх стійкості та конкурентоспроможності в умовах динамічних змін бізнес-середовища.