Екологічна інформатика в системі регіонального управління природними ресурсами - Цюман , Євгенія Сергіївна; Глухонець, Андрій Олексійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі екологічної інформатики в системі регіонального управління природними ресурсами. Розглянуто можливості використання інформаційних технологій для збору, обробки та аналізу екологічних даних, а також їх застосування для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Визначено ключові проблеми впровадження екологічної інформатики в Україні, зокрема, недостатню інтеграцію даних, застарілі методи аналізу та дефіцит кваліфікованих кадрів. Запропоновано концепцію інтеграції екологічної інформатики в регіональне управління природними ресурсами для підвищення ефективності прийняття управлінських рішень, забезпечення сталого розвитку та збереження природних екосистем. Екологічна інформатика забезпечує інформаційну основу для регіонального управління природними ресурсами шляхом надання точної інформації про стан довкілля та можливості прогнозування наслідків господарської діяльності. Метою Розробити концепцію інтеграції екологічної інформатики в систему регіонального управління природними ресурсами для підвищення ефективності прийняття управлінських рішень, забезпечення сталого розвитку та збереження природних екосистем. Для реалізації мети були використані методи системного аналізу - для визначення взаємозв'язків між елементами системи регіонального управління природними ресурсами та роллю екологічної інформатики в ній; статистичного аналізу - для обробки та аналізу даних про стан природних ресурсів та екологічні показники; геоінформаційний аналіз -для картографування екологічних проблем та визначення територіальних аспектів управління природними ресурсами. Результати та висновки. Визначено ключові аспекти екологічної інформатики, а саме проведено моніторинг стану навколишнього середовища, комп'ютерне моделювання екологічних процесів, аналіз техногенних загроз та геоінформаційні системи (ГІС) як інструменти для збору, обробки та аналізу екологічних даних. Виділено три ключові аспекти регіонального управління природними ресурсами. Проаналізовано вплив війни на екологію в Україні та підкреслено масштабні забруднення обґрунтувань, водних ресурсів та повітря. Висновки. З огляду на це, успішне впровадження екологічної інформатики та ефективне регіональне управління природними ресурсами є необхідними умовами для забезпечення сталого розвитку та екологічної безпеки. В цілому, екологічна інформатика забезпечує інформаційну основу для регіонального управління природними ресурсами шляхом надання точної інформації про стан довкілля та можливості прогнозування наслідків господарської діяльності. Перспективи розвитку цієї галузі включають подальше удосконалення технологій моніторингу та моделювання процесів у навколишньому середовищі з метою підвищення точності прогнозів та якості прийнятих рішень щодо охорони довкілля й розвитку регіонів. Таким чином, екологічна інформатика стає ключовим елементом сучасної системи регіонального управління природними ресурсами через забезпечення високої якості інформації та можливості оперативно реагувати на зміни в навколишньому середовищі за допомогою сучасних технологій обробки даних і геоінформаційних систем.