Методичні засади забезпечення стійкості підприємств в умовах цифрової трансформації - Стецяк, Орест Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування методичних засад забезпечення стійкості підприємств в умовах цифрової трансформації, визначення ключових чинників, що впливають на їхню адаптивність, та розробка підходів до оцінки рівня цифрової стійкості бізнесу. Необхідність такого дослідження зумовлена тим, що традиційні моделі забезпечення стійкості, орієнтовані на фінансову стабільність та ринкову позицію, втрачають свою ефективність у цифровій економіці. Цифрова трансформація створює нові виклики та загрози, пов’язані із технологічною невизначеністю, кіберризиками, швидкоплинністю змін та необхідністю оперативного реагування на нові умови господарювання. У дослідженні застосовано системний підхід, що дозволяє розглядати стійкість підприємств як багатовимірне явище, яке поєднує економічні, управлінські, технологічні та організаційні складові. Використано порівняльний аналіз для зіставлення традиційних та сучасних методів оцінювання стійкості, а також структурно-функціональний підхід, що дозволяє визначити взаємозв’язки між цифровою адаптивністю підприємства та його здатністю протистояти зовнішнім викликам. Проведено аналіз цифрових індикаторів, що використовуються в міжнародній практиці, з метою їх адаптації до потреб українських підприємств. Результати дослідження підтвердили, що цифрова трансформація є не лише викликом, а й можливістю для зміцнення стійкості бізнесу. Визначено, що підприємства, які впроваджують цифрові технології, демонструють вищий рівень адаптивності, ефективності та конкурентоспроможності. Запропоновано систему критеріїв оцінки цифрової стійкості, що включає рівень автоматизації бізнес-процесів, ефективність управління даними, ступінь інтеграції у цифрові платформи та рівень кібербезпеки. Окреслено методологічні засади аналізу та прогнозування цифрових ризиків, що дозволяють підприємствам розробляти стратегії їх мінімізації. Досліджено міжнародний досвід формування цифрової стійкості та визначено можливості його адаптації до українських умов. Узагальнено висновки щодо необхідності трансформації підходів до управління стійкістю підприємств. Встановлено, що стратегічна цифрова адаптація потребує поєднання інноваційних технологій, організаційної гнучкості та ефективного управління цифровими активами. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на розробку прикладних моделей оцінки цифрової стійкості, а також на визначення найефективніших інструментів для забезпечення довготривалої життєздатності бізнесу в швидкозмінному цифровому середовищі.