Цифрова урбанізація як рушій економічного розвитку і трансформації смарт-міст - Зубач , Любомир Львович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Дослідження цифровізації як рушія економічного розвитку та трансформації смарт-міст, визначення її впливу на продуктивність міської економіки, оптимізацію ресурсокористування та розвиток нових економічних секторів. Оцінка стратегічних перспектив цифровізації міських просторів в Україні у контексті міжнародного досвіду. Методи. У статті застосовано системний підхід до аналізу цифровізації міських просторів, використано методи структурно-функціонального аналізу, порівняльного аналізу міжнародних практик та експертного оцінювання ефективності впровадження цифрових технологій у міське управління. Результати. Досліджено теоретичні основи цифровізації та її значення для економічного розвитку міст. Визначено ключові цифрові технології, такі як Інтернет речей (IoT), великі дані (Big Data), штучний інтелект та цифрові платформи, що формують основу смарт-міст. Розглянуто виклики цифровізації, включно з нерівномірним доступом до технологій, кібербезпекою, екологічними та соціальними аспектами. Проведено аналіз поточного стану цифрових трансформацій в українських містах, зокрема ролі цифровізації у відновленні інфраструктури та економічній модернізації у контексті воєнних і повоєнних викликів. На основі міжнародного досвіду сформульовано стратегічні напрями розвитку цифрових міст в Україні, включно з оптимізацією державної політики у сфері цифровізації, залученням інвестицій та стимулюванням інноваційного потенціалу. Висновки. Цифровізація міських просторів є не лише технологічним трендом, а й стратегічним інструментом розвитку, що забезпечує ефективне управління, підвищення конкурентоспроможності міст і стійкість економічної системи. В українському контексті цифровізація стає ключовою умовою відновлення інфраструктури, інтеграції у глобальний цифровий простір та досягнення сталого розвитку. Запропоновано рекомендації щодо впровадження цифрових стратегій, які сприятимуть економічній стабільності та модернізації міст відповідно до світових стандартів.