Освітній менеджмент крізь призму війни: виклики та професійна майстерність керівника закладу загальної середньої освіти - Лукашенко , Любов Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Освітній менеджмент в умовах війни є надзвичайно важливою та актуальною темою, оскільки збройний конфлікт та воєнний стан створили складні умови для функціонування закладів загальної середньої освіти, вимагають ефективного управління педагогічним колективом, організації якісного освітнього процесу в безпечних умовах, збереження продуктивності та стабільності. У статті проаналізовані стилі управління в закладах загальної середньої освіти, визначено їх суть, розкрито основний зміст діяльності менеджера освіти. З’ясовано, що управлінська система школи в умовах збройного конфлікту – важливий чинник повноцінного функціонування закладу загальної середньої освіти. Узагальнено основні виклики, з якими зіткнулися загальноосвітні заклади під час окупації Росією частини території України, зокрема: руйнування шкільної інфраструктури, скорочення видатків на освіту, втрата кваліфікованих фахівців, зниження мотивації. Наголошується, що управління освітнім закладом повинно базуватися на повазі до учасників навчального процесу, колегіальності, новаторстві, вимогливості, підтримці, взаєморозумінні, створенні позитивного психологічного клімату в колективі. Мета дослідження – визначення основного змісту діяльності менеджера освіти, аналіз проблеми раціонального менеджменту та виокремлення особливостей управління школою в умовах війни. У статті використані загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз літературних джерел, статистичні дані, експертні оцінки, метод проблемного пошуку, аналізу та систематизації, порівняння, синтезу, ранжування матеріалу. Доведено, що управління шкільними закладами освіти в умовах воєнного стану потребує від керівників компетентної орієнтації в кризових ситуаціях для якісної організації навчального процесу в безпечних умовах, ведення ефективної кадрової політики, створення сприятливих умов для дистанційного навчання, уміння налагоджувати стосунки з громадськими організаціями та міжнародними партнерами. Окреслено практичні поради стосовно підтримки колективу навчального закладу, виділено шляхи підвищення мотивації та стимулів.