Використання штучного інтелекту та сучасних технологій в управлінні холодовими ланцюгами постачання: перспективи підтримки ЄС для України - Ануфрієва, Тетяна Геннадіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз інноваційних підходів до оптимізації холодових ланцюгів постачання, що сприяє підвищенню ефективності збереження та транспортування продукції, яка потребує температурного режиму. Сучасні цифрові технології, зокрема штучний інтелект, сприяють оптимізації процесів, зниженню витрат та зменшенню ризиків псування продукції. Метою дослідження є визначення потенціалу цифровізації логістичних процесів холодових ланцюгів постачання в Україні та оцінка впливу інноваційних технологій на зниження операційних витрат і підвищення екологічної сталості шляхом реалізації принципів зеленої логістики. Інтеграція цих інновацій у застарілу інфраструктуру, гармонізація нормативної бази, економічна ефективність та адаптація до кризових умов залишаються невирішеними проблемами, що особливо актуально для українського ринку. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс методів, серед яких аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз існуючих технологічних рішень, емпіричний аналіз статистичних даних, а також дослідження досвіду ЄС та України. Дослідження також враховує аналіз програм підтримки Європейського Союзу та ініціатив українського уряду, спрямованих на модернізацію логістичної інфраструктури. Результати дослідження свідчать, що інтеграція цифрових технологій у систему холодових ланцюгів постачання є ключовим чинником підвищення конкурентоспроможності підприємств, зниження ризиків та оптимізації управління логістичними процесами. Дослідження підкреслює важливість взаємодії між інноваційними технологіями та державною підтримкою, що проявляється через ефективну інтеграцію національних ініціатив з програмами ЄС. Отримані результати дозволяють сформувати рекомендації щодо подальшого впровадження адаптивних моделей управління для інтеграції сучасних технологій сприяє зростанню конкурентоспроможності підприємств та стимулює економічне зростання в умовах жорстких нормативних вимог до збереження якості продукції.