Вплив цифровізації на управлінський облік малих та середніх підприємств - Онищенко, Оксана Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Традиційний управлінський облік більше не відповідає мінливому бізнес-середовищу та потребі менеджерів швидко реагувати та приймати рішення якомога швидше в умовах цифровізації. Управлінський облік застосовується для ефективного та цілеспрямованого прийняття рішень на різних рівнях управління. Тим часом цифровізація в компаніях прискорює та спрощує генерацію цієї інформації. Таким чином, спроба поєднати ці два напрямки досліджень – управлінський облік і цифровізацію – може призвести до результатів, які полегшать бізнес-операції в мінливому середовищі. Метою статті є розкриття впливу цифровізації на управлінський облік малих та середніх підприємств. Мета досягається через розкриття важливості цифровізації та її цінності для організації, розкриття значення управлінського обліку для організації за допомогою аналізу рівнів цифровізації в організації, рівнів запровадження управлінського обліку та визначення рівнів впливу цифровізації на зміни управлінського обліку в малих та середніх підприємствах, підготовки висновків щодо впливу цифровізації на зміни в управлінському обліку. Теоретичним підґрунтям дослідження є наукові праці зарубіжних і вітчизняних учених у питаннях діджиталізації управлінського обліку на підприємствах, дослідження тенденцій у формуванні цифрового суспільства та визначенню ступеня готовності України до впровадження процесів диджиталізації, особливостей інформаційної системи управлінського обліку в умовах діджиталізації економіки. Ключовим науковим результатом дослідження є обґрунтування впливу інформаційних технологій на відповідність системи бухгалтерського та управлінського обліку бізнес-середовищу, визначаються можливі рівні застосування управлінського обліку на підприємствах, що в свою чергу відповідає рівням впливу цифровізації на управлінський облік та визначає вплив цифровізації на зміни в управлінському обліку в малих та середніх підприємствах. Адже для ефективного управління бізнесом керівники мають швидко реагувати на зміни та використовувати системи управлінського обліку для точного аналізу витрат. В умовах великих інформаційних потоків ІТ-рішення допоможуть забезпечити якісні дані для прийняття рішень, що особливо важливо для малого та середнього бізнесу.