Самоменеджмент та саморозвиток в організації: засади забезпечення сталого безпекового розвитку - Леськів, Галина Зіновіївна; Марченко, Ольга Михайлівна; Воронка, Ольга Зіновіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета цієї статті полягає в обґрунтуванні ролі самоменеджменту та саморозвитку в організації як дієвих механізмів забезпечення сталого безпекового розвитку. Об’єктом дослідження виступає процес формування й реалізації самоменеджменту та саморозвитку на індивідуальному та колективному рівнях, а основними завданнями є аналіз сутнісних засад самоменеджменту, визначення ключових ознак саморозвитку, встановлення впливу цих чинників на безпековий потенціал організації та розроблення рекомендацій щодо інтеграції самоменеджменту й саморозвитку у стратегію сталого розвитку. У статті розглядається важливість самоменеджменту та саморозвитку в контексті організаційного середовища, яке характеризується високим рівнем невизначеності й постійними трансформаціями. Обґрунтовано, що ефективна взаємодія кожного працівника зі своїми внутрішніми ресурсами, уміння керувати часом, завданнями та емоціями створює підґрунтя для підвищення стійкості організації та формування цілісної системи безпеки. Акцент зроблено на тому, що самоменеджмент дає змогу знизити ризик внутрішніх помилок, посилити дисципліну та відповідальність за результати спільної діяльності, а також ефективніше реагувати на внутрішні й зовнішні загрози. Розкрито сутнісні засади самоменеджменту: усвідомлене планування, мотиваційну саморегуляцію, конструктивну самооцінку та цілеспрямовану адаптивність, які у комплексі забезпечують високу продуктивність роботи і сприяють запобіганню небажаних відхилень у робочих процесах. Доведено, що культура саморозвитку, що ґрунтується на постійному навчанні, проактивності, саморефлексії та орієнтації на результат, безпосередньо впливає на ефективність організації, оскільки сприяє швидкому опануванню нових навичок та готовності до інновацій. Окреслено чотири ключові засади впливу самоменеджменту на безпековий розвиток організації: запобігання внутрішнім ризикам, зміцнення корпоративної дисципліни, підвищення інформаційної безпеки та формування культури попереджувальних дій. Запропоновано розглядати самоменеджмент і саморозвиток як комплексну систему взаємопов’язаних процесів, які сприяють узгодженню інтересів працівників із загальними стратегічними цілями організації.