Стратегії управління конкурентними перевагами в умовах приватного закладу освіти - Хлєбнікова, Таліна Миколаївна; Стрельченко, Катерина Вікторівна; Літовка , Михайло (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Глобальні тенденції трансформації освітнього середовища зумовлюють необхідність оптимізації загальноосвітнього процесу. На сьогодні все більшої популярності здобувають приватні школи, що являють собою інноваційний підхід до базової освіти молоді. Дослідження присвячене вивченню сучасних управлінських підходів до підвищення конкурентоспроможності закладів зазначеного типу. Метою статті є аналіз стратегій управління конкурентними перевагами в умовах приватного закладу освіти. У дослідженні розглянуто сутність концепції синергізму у формуванні стратегічних цілей приватного освітнього закладу в умовах динамічності зовнішнього середовища. Доведено, що сучасний ефективний підхід до забезпечення конкурентних переваг має бути зорієнтований на ефективну комунікацію та стратегічний розвиток. Проаналізовано специфіку діяльності шкіл «Гравітація» та виокремлено основні аспекти, що можуть слугувати базисом для підвищення конкурентоспроможності в ринковому середовищі. Досліджено теоретичний базис та чинники впливу на процес формування стратегічних цілей управління конкурентними перевагами. Запропоновано методологію оцінювання сильних та слабких сторін управлінської системи, ідентифікації ризиків та потенційних можливостей. Актуалізовано проблематику рейтингу, адже рейтинг і репутація приватної школи розцінюються як прямі детермінанти якості освіти та можливостей для розвитку. Розроблено універсальну модель стратегії управління конкурентними перевагами в умовах приватного освітнього закладу, прогнозовано її результативність в економічних реаліях сьогодення. У дослідженні доведено, що перспективний розвиток освітнього середовища в контексті євроінтеграційного курсу зорієнтований на активний розвиток конкурентного середовища приватної освіти, що вимагає інноваційних підходів до менеджменту.