Методологія наукових досліджень у менеджменті: сучасні підходи, інструменти та перспективи викладання - Левків , Галина Ярославівна; Смолінська , Олеся Євгенівна; Лотоцький , Олесь Русланович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Методологія наукових досліджень у менеджменті є наріжним каменем ефективного функціонування і сучасних організацій, і соціально-економічних систем у цілому. В контексті прискорених глобальних перетворень зростає потреба у використанні ґрунтовних підходів, що дозволяють формувати об’єктивну оцінку управлінських рішень, розробляти конкурентоспроможні стратегії та визначати способи зміцнення безпекового потенціалу. Застосування системного, процесного, ситуаційного та інноваційно-орієнтованого підходів дає змогу інтегрувати різні аспекти діяльності, виявляти взаємозв’язки між структурними елементами й адаптуватися до змін зовнішнього середовища. У статті обґрунтована важливість формування нових моделей викладання менеджменту, де акцент зміщується з пасивного сприйняття теоретичного матеріалу на активне набуття як загальнонаукових, так і спеціалізованих дослідницьких навичок. Увага приділяється впровадженню міждисциплінарних методів, реальних кейсів та інноваційних технологій, які відображають сучасні виклики й можливості. Особливий наголос зроблено на врахуванні етичних і безпекових аспектів, що зумовлюють довготривалу стійкість організацій у турбулентному середовищі. Окреслено чотири напрямки вдосконалення викладання менеджменту як науково-практичного предмету, а саме: запровадження міждисциплінарного підходу, орієнтація на практичні дослідження, використання інноваційних технологій та розгляд етичних і безпекових факторів. Наявність цих елементів у методологічному арсеналі дає змогу формувати компетентних фахівців, здатних орієнтуватися у складних соціально-економічних системах. Доведено, що саме методологія наукових досліджень у менеджменті забезпечує теоретичний і прикладний фундамент для прийняття рішень, сприяє формуванню ефективних управлінських практик і створює передумови для стійкого розвитку організацій. Завдяки системному аналізу, інноваціям і врахуванню специфіки конкретних ситуацій, менеджмент стає інструментом досягнення довгострокових цілей і збереження конкурентних переваг.