Вибір програмного забезпечення для автоматизації бухгалтерського обліку в приватному та державному секторах - Мокієнко, Тетяна Володимирівна; Яловега, Людмила Василівна; Ліпський, Роман Вікторович; Красота, Олена Григорівна; Карпусенко, Євгенія Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Правильний вибір бухгалтерської програми в Україні є ключовим для ефективного управління фінансами, дотримання законодавства та мінімізації помилок. Оскільки податкові норми змінюються, важливо, щоб програма регулярно оновлювалася. Автоматизація обліку спрощує роботу з документацією, розрахунок податків, зарплати та складання звітності. Сучасні програми містять функції аналітики, перевірки даних і можуть інтегруватися з держорганами, що полегшує подання звітності. Важливо враховувати технічну підтримку, навчальні матеріали та адаптацію до українських стандартів. Комплексний підхід до вибору програми сприяє покращенню обліку, управління та фінансової прозорості. Мета дослідження. Здійснити огляд програмних рішень для ведення бухгалтерського обліку, дослідити сфери та можливості їх застосування, ціни на програмні рішення для вибору найбільш оптимального. Методи дослідження. Під час дослідження застосовано методи порівняльного аналізу, систематизації даних, експертного оцінювання та економічного обґрунтування ефективності впровадження бухгалтерських програм. Оцінювання проведено за такими критеріями: функціональність, інтеграція, вартість, переваги та недоліки та відповідність особливостям діяльності підприємства. Результати. Досліджено можливості програмних продуктів для ведення обліку. Виокремлено критерії порівняння програм для ведення обліку. Розглянуто переваги і недоліки програмних рішень. Проведено аналіз вартості популярних бухгалтерських програм, що дає змогу бізнесу оцінити фінансові витрати на автоматизацію. Висновки. Автоматизація бухгалтерського та податкового обліку є ключовим фактором підвищення ефективності фінансового управління підприємствами. Використання автоматизованих систем дозволяє оптимізувати облікові процеси, знизити ризики фінансових порушень і спростити взаємодію з державними органами. Аналіз наукових досліджень свідчить, що цифрова трансформація охоплює не лише технічні аспекти, а й стратегічні зміни у веденні бізнесу, зокрема адаптацію корпоративної культури та розвиток компетенцій персоналу. Огляд програм для автоматизації бухгалтерського обліку демонструє широкий спектр можливостей для підприємств різного масштабу, що дозволяє обрати оптимальне рішення відповідно до специфіки діяльності.