Інноваційні стратегії управління для розвитку зеленої енергетики в умовах сталого зростання - Шкварилюк, Марта Володимирівна; Петрунчак, Ірина Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Досліджено інноваційні управлінські стратегії розвитку зеленої енергетики в умовах сталого зростання. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оптимізації управлінських підходів для розширення частки відновлюваної енергетики, підвищення інвестиційної привабливості галузі та забезпечення її стабільного розвитку в умовах енергетичної трансформації. Метою статті є розробка інноваційних управлінських стратегій для розвитку зеленої енергетики, спрямованих на підвищення ефективності використання відновлюваних джерел енергії, мінімізацію екологічних ризиків і забезпечення енергетичної незалежності. Методи.Для досягнення мети використано метод структурно-функціонального аналізу для оцінки ролі управлінських стратегій, метод порівняльного аналізу для визначення сучасних тенденцій та підходів до розвитку зеленої енергетики, а також метод проблемно-цільового аналізу для ідентифікації ключових бар’єрів і розробки рекомендацій щодо їх подолання. Результати. Виявлено, що основними проблемами є регуляторна нестабільність, високі інвестиційні витрати, технічні труднощі інтеграції енергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) у традиційні енергосистеми та недостатній рівень суспільної підтримки. Доведено, що запровадження стабільних аукціонних механізмів, гнучкої тарифної політики, механізмів державно-приватного партнерства, а також розвиток ринку зелених облігацій сприяють залученню інвестицій і розширенню частки відновлюваної енергетики. Результати дослідження дозволяють сформувати ефективні управлінські стратегії, орієнтовані на зниження фінансових ризиків, розвиток технологій накопичення енергії, інтеграцію розумних мереж і автоматизованих систем управління. Висновки. Встановлено, що ефективність впровадження відновлюваних джерел енергії залежить від комплексного поєднання регуляторних, фінансових і технологічних механізмів. Перспективи подальших досліджень охоплюють оцінку ефективності новітніх фінансових інструментів, розробку моделей оптимізації управління енергетичними ресурсами та аналіз інтеграції цифрових технологій у системи управління ВДЕ.