Облікова політика та податкові ризики: сучасні рішення для бізнесу - Лега, Ольга Василівна; Прийдак , Тетяна Борисівна; Яловега, Людмила Василівна; Єрмолаєва, Марина Валентинівна; Сіренко, Олена Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Управління податковими ризиками є одним з ключових аспектів фінансової стабільності підприємства. У сучасних умовах змінюється податкове законодавство, що вимагає від підприємств постійної адаптації своїх облікових політик. Забезпечення точності та відповідності обліку податковим вимогам є необхідністю для зниження ризиків податкових спорів і штрафних санкцій. Мета дослідження. Метою статті є аналіз наукових підходів до формування облікової політики, дослідження практичного досвіду підприємств і розробка алгоритму, який дозволить оптимізувати податкові зобов'язання та мінімізувати податкові ризики. Методи дослідження. У дослідженні використано методи аналізу наукових підходів, порівняльного аналізу, а також розробку алгоритмів для оптимізації податкових процесів. Застосовані методи дослідження включають аналіз практичного досвіду підприємств, що використовують облікову політику для зменшення податкових ризиків. Результати. Стаття присвячена аналізу облікової політики та податкових ризиків в контексті сучасних рішень для бізнесу. Вона досліджує наукові підходи до формування облікової політики, практичний досвід підприємств і розробку алгоритму, що допомагає оптимізувати податкові зобов'язання і мінімізувати податкові ризики. Для ефективного використання алгоритму особливу увагу приділено взаємодії підрозділів підприємства, а також використанню інноваційних технологій для автоматизації процесів обліку та оподаткування. Стаття підкреслює необхідність регулярного перегляду облікової політики з урахуванням змін у податковому законодавстві та економічному середовищі. Висновки. Розроблений алгоритм формування облікової політики для оптимізації оподаткування, який може бути застосований підприємствами різних форм власності та сфер діяльності. Визначено важливість узгодження облікової політики з вимогами податкового законодавства, а також впровадження інноваційних технологій для автоматизації податкових процесів. Побудовано механізм ефективної взаємодії між підрозділами підприємства (бухгалтерія, юридичний відділ, фінансовий відділ), що є ключем до успішного застосування алгоритму.