Інноваційно-транспортний кластер як інструмент розвитку транспортно-дорожнього комплексу - Марціпака , Валерія Муратівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Розвиток транспортно-дорожнього комплексу вимагає нових підходів до управління інфраструктурою, підвищення ефективності перевезень та використання інноваційних технологій. Формування кластерів є одним з найбільш перспективних напрямків, де можна досягти синергетичного ефекту за рахунок об’єднання ресурсів бізнесу, науки та держави. Однак наукові дослідження показують, що існує фрагментарний підхід до формування кластерів у транспортній галузі і що необхідно знайти комплексне вирішення цієї проблеми. Відсутність єдиного підходу до кластеризації в транспортній галузі обмежує можливості інтеграції новітніх технологій та стримує потенціал взаємодії між ключовими зацікавленими сторонами. Метою даного дослідження є розкриття необхідності створення інноваційно-транспортного кластера як ефективного інструменту розвитку транспортно-дорожнього комплексу, визначення його основних структурних елементів та розробка концептуальної моделі, що відображає механізми взаємодії між учасниками. У дослідженні проаналізовано існуючі підходи до кластеризації в транспортній галузі та визначено їх переваги та обмеження. Виявлено, що традиційні транспортно-логістичні та інноваційні кластери, незважаючи на свою ефективність, мають недоліки, пов’язані з недостатньою координацією між учасниками та відсутністю єдиного комплексного підходу. Запропонована концептуальна модель інноваційно-транспортного кластера показує, що об’єднання бізнесу, науки, влади та споживачів в єдину структуру сприяє оптимальному розподілу ресурсів, прискорює впровадження технологічних інновацій та підвищує ефективність транспортної галузі. Впровадження цієї моделі також підвищить рівень співпраці між учасниками кластеру, стимулюватиме спільні проєкти між компаніями та науковими установами та сприятиме розвитку регіональних транспортних ініціатив. Результати дослідження підтверджують, що впровадження технологічних інновацій та транспортних кластерів може сприяти розвитку транспортної інфраструктури, покращенню логістичних процесів та підвищенню конкурентоспроможності галузей. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на практичну реалізацію запропонованої моделі та оцінку її ефективності в реальних умовах.