Методичні засади забезпечення фінансової безпеки підприємства - Караїм, Мирослава Михайлівна; Репа, Ярослав Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Вплив таких факторів як «військові дії» та «пандемія» можна вважати тимчасовим, який провокує максимальну розбалансованість в національній економіці, що має негативний вплив на господарську діяльність кожного підприємства. Попри це такі обставини також потрібно розглядати як драйвер змін, зокрема в безпековій діяльності. Раніше сформований досвід не забезпечує можливість виконання поставлених завдань. З’являється підстава для поступу, коли в іншому випадку результатом може стати припинення діяльності. Зазначене в повній мірі актуальне для практики забезпечення фінансової безпеки підприємства. Мета дослідження полягає в уточненні базових засад забезпечення фінансової безпеки підприємства виходячи із поточної ситуації в національній економіці. Для обґрунтування базових засад забезпечення фінансової безпеки підприємства застосовано методи: індукції та дедукції, порівняння і систематизації — при дослідженні сутнісних характеристик поняття «фінансова безпека підприємства»; синтезу і аналізу — для відстеження динаміки ключових індикаторів фінансової безпеки підприємства; морфологічного аналізу — для осучаснення тлумачення поняття «фінансова безпека підприємства» виходячи із поточних умов ведення бізнесу в Україні; графічний — для наочного подання теоретичного і методичного матеріалу; абстрактно-логічний — для теоретичних узагальнень і висновків дослідження. Нові умови вимагають обмеження практики виключно захисних заходів на користь активного впливу як на об’єкти безпеки, так й бізнес-середовище з метою покращення конкурентної позиції. Проведено групування із виділенням ключових підходів у тлумаченні фінансової безпеки, що стало підставою для обґрунтування авторської позиції, яка в більшій мірі відповідає критично високій динамічності середовища функціонування українських підприємств. Запропоновано розуміти фінансову безпеку підприємства як діяльність, яка орієнтована на досягнення фінансових інтересів за рахунок захисту й сприяння ефективному використання фінансових ресурсів шляхом реагування на фінансові виклики, зменшення фінансових ризиків й ліквідації фінансових загроз задля посилення конкурентних позицій та забезпечення необхідної ресурсної основи досягненню цілей щодо інших компонентів економічної безпеки підприємства.