Виклики менеджменту в умовах сьогодення: трансформація зовнішньоекономічної діяльності - Чорненька, Олена Богданівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних викликів менеджменту організацій в умовах посилення євроінтеграції та обґрунтуванню ефективних підходів до адаптації зовнішньоекономічної діяльності. Зокрема, розкривається важливість урахування нових норм, зростаючої конкуренції з боку європейських компаній, культурно-комунікаційних відмінностей і масштабної діджиталізації бізнес-процесів. У ході дослідження визначено ключові параметри адаптації зовнішньоекономічної діяльності, такі як стратегічна інтеграція з європейськими ринками, впровадження гнучких організаційних структур, інноваційний розвиток і тісна міжнародна співпраця з потенційними інвесторами та партнерами. Актуальність теми зумовлена тим, що євроінтеграція відкриває для вітчизняних підприємств нові перспективи зростання, одночасно зумовлюючи збільшення складності зовнішнього середовища. Успіх діяльності на міжнародній арені суттєво залежить від здатності менеджерів впроваджувати сучасні підходи та інструменти управління, спрямовані на зменшення ризиків і підвищення конкурентоспроможності. У статті окреслено основні виклики, перед якими постають вітчизняні компанії, зокрема необхідність забезпечення відповідності європейським стандартам у якості продукції, соціальній відповідальності та екологічній безпеці. Окрему увагу приділено питанням фінансової та інформаційної безпеки, ризик-менеджменту й оптимізації кадрових політик. На основі проведеного аналізу сформовано рекомендації, що можуть бути використані менеджментом підприємств для вдосконалення системи управління та довгострокового планування. Запропоновано посилювати орієнтацію на інновації й цифровізацію, завдяки яким можна швидше реагувати на зміни кон’юнктури ринку й адаптуватися до сучасних викликів. Крім того, підкреслено важливість стратегічного партнерства та активної участі у європейських програмах підтримки розвитку бізнесу, оскільки це створює додаткові можливості для доступу до знань, технологій і фінансових ресурсів. Зроблено висновок, що ефективний менеджмент у контексті євроінтеграції відіграє вирішальну роль у формуванні конкурентоспроможності вітчизняних організацій на світовому ринку й може слугувати основою для зміцнення позицій України в глобальній економіці.