Екологічний маркетинг в аграрному секторі: стратегії формування довіри до екологічної продукції серед українських споживачів - Юрченко, Олександр Анатолійович; Чепурний, Сергій Едуардович; Гордіца, Тетяна Маноліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Останніми роками спостерігається збільшення зацікавленості споживачів до екологічних продуктів, що обумовлено поглибленням екологічної обізнаності, а також підвищеним інтересом до здорового раціону. Такий підхід вимагає визначення найбільш ефективних маркетингових стратегій формування довіри до екологічної продукції серед українських споживачів, що зможуть гарантувати стабільне розширення ринку екологічних товарів, підтримати аграрний сектор та посприяти розвитку сталого виробництва. Мета роботи – визначення концептуальних аспектів розвитку екологічного маркетингу на основі стратегії формування довіри до екологічної продукції серед споживачів, спрямованого на підвищення ефективності діяльності виробників аграрного сектору. Матеріали та методи. Матеріалами даного дослідження є публікації науковців у галузі екологічного маркетингу в аграрному секторі та екологічної свідомості споживачів. Основою методів дослідження є загальнонаукові методи, аналіз, порівняння, логіка та структура; методи індукції, дедукції та системного підходу; синтез, узагальнення. Результати дослідження. У статті розглядаються особливості екологічного маркетингу як комплексної системи для задоволення потреб споживачів з урахуванням захисту навколишнього середовища, адаптації виробництва до вимог ринку, розробки висококонкурентної екологічно чистої продукції. Визначено ключові концепції та основні тренди екологічного маркетингу аграрного сектору. Охарактеризовано інструменти екологічного маркетингу, які допомагають побудувати довіру споживачів, підвищити популярність екологічно чистої продукції та забезпечити сталий розвиток. Подано авторське визначення стратегії формування довіри споживачів до екологічної продукції. Визначено стратегії формування довіри до екологічної продукції серед споживачів, що сприятиме сталому розвитку бізнесу на ринку. Висновки. Дослідження підкреслюють важливість розробки стратегій формування довіри до екологічної продукції серед споживачів, що відкриває нові перспективи сталого розвитку аграрної економіки та забезпечення здоров'я нації.