Інституційно-правове забезпечення експортних операцій вітчизняних продовольчих товарів та сільськогосподарської продукції - Яцух , Ростислав Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження спрямоване на аналіз нормативно-правових засад та інституційного забезпечення експортної діяльності в Україні. Основний акцент зроблено на механізмах державного регулювання зовнішньоекономічних операцій, функціях ключових державних інституцій, а також гармонізації національного законодавства з міжнародними торговельними стандартами. Враховано вплив глобальних економічних процесів та членства України у Світовій організації торгівлі (СОТ) на систему національного регулювання експорту. Дослідження ґрунтується на методах системного аналізу, порівняльного правознавства та економіко-правового моделювання. Проаналізовано законодавчі акти, що регламентують експортні операції, зокрема Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність», Податковий кодекс України, Митний кодекс України, а також міжнародні угоди у сфері торговельного регулювання. Використано порівняльний аналіз досвіду інших країн щодо державної підтримки експорту та механізмів стимулювання експортної діяльності. Визначено основні законодавчі та інституційні механізми, що впливають на регулювання експортних операцій в Україні. Здійснено аналіз компетенцій державних органів, зокрема Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Антимонопольного комітету України та митних органів, у сфері контролю та стимулювання зовнішньоекономічної діяльності. Досліджено роль Експортно-кредитного агентства у забезпеченні фінансової підтримки українських експортерів та зниженні кредитних ризиків для підприємств, що виходять на міжнародні ринки. Окрему увагу приділено механізмам міжнародного торговельного регулювання та процесу адаптації національного законодавства до стандартів СОТ та Всесвітньої митної організації (ВМО). Виявлено низку бар'єрів, що ускладнюють розвиток експортної діяльності в Україні, серед яких: складність митних процедур та їхня тривалість; неузгодженість деяких нормативно-правових актів з міжнародними угодами та стандартами; недостатня державна підтримка експортерів, зокрема у сфері фінансування та страхування експортних ризиків; та геополітичних викликів на динаміку українського експорту. Для підвищення ефективності державного регулювання експортної діяльності України необхідно спростити митне адміністрування, впровадити дієві фінансові механізми підтримки експортерів, розширити програму страхування експортних ризиків, а також забезпечити повну гармонізацію національного законодавства з міжнародними торговельними стандартами. Подальший розвиток експортної політики України має базуватися на принципах економічної відкритості, конкурентоспроможності та ефективного правового регулювання.