Big Data та штучний інтелект в обліку інвестицій: вплив на економічну безпеку підприємств - Цегельник , Ніна Іванівна; Гладков, Дмитро Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Обґрунтовано, що актуальність теми дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій, які змінюють традиційні підходи до обліку інвестицій та управління ними. Використання аналітики великих даних (Big Data) та штучного інтелекту (AI) дозволяє підприємствам підвищити ефективність прийняття управлінських рішень, знизити фінансові ризики та забезпечити економічну безпеку. Метою статті є дослідження застосування аналітики великих даних (Big Data) та штучного інтелекту (AI) в обліку інвестицій з огляду на їхній вплив на економічну безпеку підприємств. Методи. Методологічною основою дослідження є комплексний підхід до аналізу впливу Big Data та штучного інтелекту (AI) на облік інвестицій та економічну безпеку підприємств. Для досягнення мети використано: системний підхід для аналізу впливу Big Data та AI на точність обліку, управлінські рішення та фінансові ризики; порівняльний аналіз для оцінки переваг, недоліків і бар'єрів впровадження цих технологій; SWOT-аналіз для виявлення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз цифровізації обліку інвестицій. Ця методологія забезпечує комплексний підхід до оцінки цифрових технологій у фінансовому обліку та їхнього впливу на економічну безпеку підприємств. Результати. Запропоновано визначення термінів «Big Data» та «штучний інтелект (AI)». Виокремлено основні елементи впливу цих технологій на економічну безпеку підприємств, які відкривають нові можливості для підвищення ефективності, зниження ризиків і покращення стратегічного управління. Доведено, що використання Big Data та AI в обліку інвестицій має великий потенціал для покращення ефективності, прозорості та точності фінансових операцій. Для ефективного впровадження Big Data та штучного інтелекту (АІ) виділено технічні, етичні, правові та кадрові бар'єри. Сформовано рекомендації щодо впровадження Big Data та AI в облік інвестицій. Висновки. У висновках зазначено, що перспективи розвитку Big Data та AI в обліку інвестицій є позитивними, оскільки ці технології сприяють підвищенню ефективності управління фінансами, вдосконаленню аналітичних підходів та автоматизації облікових процесів. Подальші дослідження в цій сфері мають бути спрямовані на вивчення ефективності AI-алгоритмів у прогнозуванні інвестиційних ризиків.