Тенденції розвитку виноградарсько-виробничих підприємств Азербайджану - Сагачко, Юлія Миколаївна; Сеїдалі Джавід Фуад огли, (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті наведено результати дослідження розвитку виноградарсько-виробничих підприємств Азербайджану. За результатами дослідження основних показників діяльності підприємств протягом 2019‒2023 рр. зроблено висновок про стабільний внесок галузі в загальний обсяг сільськогосподарської продукції. Відзначено, що незважаючи на тенденцію до скорочення площ виноградників, підприємства галузі забезпечують зростання врожайності винограду, зокрема серед приватних та сімейних господарств, а також збільшення обсягів переробки винограду. Аналіз зв’язку між ключовими показниками діяльності виноградарсько-виробничих підприємств виявив тісну кореляцію між врожайністю винограду та обсягами виробництва вина. Між врожайністю винограду та собівартістю його вирощування встановлено прямий помірний зв’язок. Незважаючи на деякі проблеми, такі як скорочення площ виноградників, підприємства адаптуються до нових умов ведення бізнесу, підвищуючи ефективність використання ресурсів і збільшуючи врожайність. Зростаючі витрати на вирощування винограду вимагають пошуку шляхів оптимізації витрат та впровадження інноваційних методів у галузі для подальшого підвищення її продуктивності та конкурентоспроможності на міжнародному ринку.