Напрями удосконалення обліку та документального оформлення необоротних активів державних закладів вищої освіти - Беженар, Альона Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В умовах модернізації бухгалтерського обліку в державному секторі, зокрема в державних закладах вищої освіти (далі – ЗВО), та інтеграції України у європейський освітній простір ефективне управління необоротними активами набуває особливої актуальності. Мета дослідження. Метою статті є узагальнення напрямів удосконалення обліку та документального оформлення необоротних активів державних закладів вищої освіти. Методи дослідження. У дослідженні застосовано методи опису та спостереження при дослідженні критеріїв визнання об’єктів необоротних активів державних закладів вищої освіти. Також використовувалися методи системного та комплексного аналізу при розкритті ключових етапів обліку визнання та вибуття необоротних активів в державних закладах вищої освіти. Результати. У результаті дослідження ідентифіковано об’єкти необоротних активів з урахуванням специфіки діяльності державних закладів вищої освіти. Уніфіковано критерії визнання об’єктів необоротних активів державних закладів вищої освіти. Узагальнено ключові етапи обліку визнання та вибуття необоротних активів в державних закладах вищої освіти, які розкривають особливості обліку: первісне визнання необоротних активів; подальше визнання, особливості їх переоцінки та вибуття. Узагальнено напрями удосконалення документального оформлення необоротних активів в державних закладах вищої освіти, зокрема уніфіковано єдині типові форми для обліку та списання необоротних активів суб’єктів державного сектору. Висновки. Ключовими напрямами удосконалення обліку та документального оформлення необоротних активів в державному секторі визначено: перехід на електронний документообіг, оцифрування актів приймання-передачі, інвентаризаційних карток, актів списання, використання електронного підпису (ЕЦП/КЕП); запровадження електронного реєстру необоротних активів в державних ЗВО, шляхом ідентифікації їх через QR-кодування або RFID-мітки.