Використання штучного інтелекту в персоналізації маркетингових комунікацій - Зрибнєва, Ірина Павлівна; Шевчук, Юрій Андрійович; Царук, Ірина Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасному цифровому середовищі адаптація комерційних повідомлень стає дедалі важливішою, оскільки споживачі прагнуть індивідуального підходу та релевантного контенту. Метою дослідження є оцінка потенціалу штучного інтелекту для персоналізації маркетингових комунікацій, а також виявлення перспектив та викликів, пов’язаних із його інтеграцією в бізнес-стратегії сучасних компаній. Було застосовано методи системного аналізу, порівняльного й теоретичного узагальнення для оцінки результативності впровадження штучного інтелекту в персоналізацію маркетингу. Аналіз здійснено на основі теоретичних розробок та практичних прикладів використання новітніх технологій у рекламних кампаніях. Результати дослідження доводять, що застосування генеративного штучного інтелекту для створення унікального та релевантного контенту значно підвищує зацікавленість споживачів і сприяє високому рівню персоналізації в реальному часі. Поглиблений аналіз клієнтського досвіду забезпечує можливість збору даних про поведінку користувачів, формування точних профілів клієнтів та надання індивідуалізованих рекомендацій для підвищення рівня лояльності та залученості. Застосування штучного інтелекту для персоналізації в нових каналах комунікації, таких як соціальні мережі, голосові помічники, а також інтерактивній рекламі відкриває для маркетологів широкі можливості залучення найбільш перспективних аудиторій. Крім цього, інтеграція нейромережі у фізичні магазини сприяє створенню нового досвіду клієнтів, обʼєднуючи онлайн і офлайн канали комунікації. Основним викликом, перед якими постають компанії при впровадженні штучного інтелекту, є етичні та правові аспекти, повʼязані зі збором і обробкою персональних даних клієнтів. Необхідно розробити нові етичні стандарти для забезпечення прозорості використання даних та захисту прав споживачів. Висновки дослідження підтверджують високий потенціал штучного інтелекту в оптимізації персоналізованих маркетингових комунікацій, однак це потребує подальшого вивчення методологічних підходів та регулювань для забезпечення ефективного використання інновацій у бізнесі. Застосування новітніх технологій дає можливість значно покращити взаємодію з клієнтами та підвищити конкурентоспроможність компаній на ринку. Успішне впровадження штучного інтелекту в маркетингові стратегії потребує комплексного підходу, який передбачає не лише технічні аспекти, такі як алгоритми машинного навчання й обробку великих масивів даних, але й дотримання етичних норм, зокрема забезпечення прозорості, конфіденційності та недопущення дискримінації у взаємодії з клієнтами.