Стратегічний менеджмент соціальної інтеграції України в умовах війни - Квасній , Любов Григорівна; Ворончак, Іван Осипович; Квасній, Зеновій Васильович; Сенишин, Світлана Євгенівна; Гацков, Олег Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Стаття присвячена дослідженню процесів соціальної інтеграції України в умовах війни, спричиненої російською агресією, застосуванню ключових викликів та можливості для консолідації суспільства, а також аналізу впливу війни на євроінтеграційне прагнення країни. Особливо увага приділяється ролі державної політики, громадянського суспільства та міжнародної підтримки у зміцненні національної єдності та соціальної стійкості. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети у статті використовуються такі наукові методи: аналіз і синтез – для вивчення теоретичних основ соціальної інтеграції та узагальнення наукових підходів; системний підхід – для дослідження соціальної інтеграції України як комплексного процесу, що охоплює економічні, політичні та культурні аспекти; порівняльний метод – для аналізу досвіду інших країн у сфері соціальної інтеграції та його можливого застосування в Україні; статистичний аналіз – для обробки даних офіційної статистики та інших кількісних показників. Результати. Проведений аналіз свідчить, що в умовах війни посилюється соціальна згуртованість населення. Війна сприяла консолідації українського суспільства навколо спільних цінностей, таких як незалежність, свобода та європейський вибір. Поряд з цим зросла довіра громадян до державних інституцій, волонтерських рухів та міжнародних партнерів. В статті обґрунтовано вплив війни на процеси соціальної інтеграції. Зростання кількості внутрішньо переміщених осіб (ВПО) поставило перед регіонами нові проблеми щодо їхньої адаптації, працевлаштування та соціальної інтеграції. На практиці відбувається поступова реінтеграція деокупованих територій, що потребує ефективних державних політик для відновлення інфраструктури, економіки та довіри місцевого населення. Обґрунтовано євроінтеграційний вектор соціальних реформ оскільки спостерігається високий рівень підтримки євроінтеграції серед населення (87% українців підтримують вступ до ЄС). Проте мають місце і проблеми та виклики соціальної інтеграції: загострення соціальної нерівності через економічну кризу, втрату робочих місць та нерівний доступ до базових послуг; потреба в довгострокових програмах психологічної реабілітації військового, ветеранів та постраждалого населення; виклики інтеграції українських біженців в європейські країни та їх подальша реінтеграція в українське суспільство. Держава активно впроваджує програми підтримки ВПО, ветеранів та постраждалих громад, однак їх ефективність потребує покращення. Отримані результати підтверджують, що соціальна інтеграція України в умовах війни є складним процесом, який потребує системного підходу та довгострокових стратегій. Висновок. Дослідження дало можливість встановити, що процес соціальної інтеграції України в умовах війни з Росією демонструє як значні досягнення, так і серйозні виклики. Попри складні умови, пов'язані з війною, внутрішньо переміщеними особами та деокупованими територіями, країна змогла значно просунутися в інтеграції до європейської спільноти та зміцненні національної єдності. Війна стала каталізатором для реформування соціальної політики, вдосконалення державних інститутів та активізації громадянської участі. Основним результатом дослідження є висновок, що успіх соціальної інтеграції України залежить від ефективності державних політик, міжнародної підтримки та участі громадянського суспільства.