Аналіз ефективності державної підтримки інноваційних фінансових проєктів в Україні - Cвистун, Андрій Олександрович; Костін, Ілля Дмитрович; Литовченко, Ірина Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є аналіз механізмів державної підтримки інноваційних фінансових проєктів в Україні, оцінювання їх ефективності й виявлення проблем, що знижують результативність цих програм. Основні механізми державної підтримки включають гранти, пільгові кредити, підтримку стартапів, інноваційні фонди й технопарки. Водночас, незважаючи на наявність різноманітних інструментів, ефективність цих програм часто залишається низькою через бюрократію, відсутність прозорості, недосконале правове регулювання й обмежену координацію між державними органами. Методи дослідження включають аналіз чинних механізмів державної підтримки через вивчення законодавчих ініціатив, фінансових програм і результатів їх реалізації. Застосовано порівняльний аналіз механізмів, що використовуються в Україні, з міжнародними практиками, а також вивчено специфіку підтримки інноваційних стартапів і ранніх стадій розвитку проєктів. Результати дослідження виявили, що найбільш ефективними є гранти й пільгові кредити для підприємств, однак високий рівень бюрократії і складність процедури отримання фінансування обмежують їх доступність. Програми акселерації й підтримки стартапів мають позитивні результати, але багато стартапів не можуть подолати перехід від ідеї до реалізації без додаткового фінансування. Зрозуміло, що розвиток інноваційних проєктів значною мірою залежить від ефективної взаємодії між державними органами, підприємствами й інвесторами. Висновки дослідження підкреслюють важливість удосконалення координації між різними органами влади, спрощення процедур фінансування та розширення підтримки інновацій на ранніх етапах. Зокрема, необхідно вдосконалити законодавство й забезпечити прозорість механізмів державної підтримки, щоб залучити більше інвестицій і підвищити конкурентоспроможність українських інновацій на міжнародному ринку. У результаті вдосконалення державної підтримки може стати важливим кроком у забезпеченні сталого інноваційного розвитку країни. Для покращення ефективності підтримки інноваційних проектів в Україні необхідно забезпечити більш тісну співпрацю між державними установами, приватним сектором і науково-дослідними інститутами. Водночас удосконалення правового регулювання й поліпшення доступу до фінансування на ранніх етапах розроблення проєктів сприятиме зростанню інноваційної активності й конкурентоспроможності українських підприємств.