Стратегії управління організаційними змінами у цифрову епоху в Україні - Буряк, Євген Вікторович; Йохна, Микола Антонович; Царук, Ірина Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні методи управління організаційними змінами реалізуються через різні моделі адаптації підприємств до технологічних інновацій. Метою роботи є вдосконалення ефективних стратегій для управління організаційними змінами в Україні. Дослідження спрямоване на вивчення впливу цифрової трансформації на бізнес-процеси, визначення ключових проблем, з якими стикаються організації, та розробку шляхів для підвищення їхньої адаптивності та стійкості. Методи. У дослідженні використано комплексний методологічний підхід, який охоплював аналіз літературних джерел, зокрема огляд наявних теоретичних засад та передового досвіду управління змінами, а також узагальнення отриманих результатів. У роботі було проведено статистичний аналіз для оцінки тематичних досліджень. Отримані результати показують, що в Україні організації застосовують комбінацію проактивних і реактивних стратегій для управління цифровою трансформацією. У дослідження визначено ключові фактори успіху, зокрема відданість керівництва, залученість співробітників, гнучкі методології та постійне навчання. Крім того, у статті розглянуто такі проблеми: опір змінам, відсутність цифрових компетенцій та недостатні фінансові ресурси. Авторами було запропоновано стратегічну модель для ефективного управління змінами, що включає технологічні рішення, принципи адаптивного лідерства та надання практичних рекомендацій для керівників і політиків щодо оптимізації практик управління змінами під час модернізації. Висновки. Успішне управління організаційними змінами в цифрову еру вимагає системного підходу, який інтегрує технологічні інновації з розвитком людського капіталу та безпосередньо впливає на еволюцію і становлення держави. Організації, які впроваджують структуровані стратегії управління змінами, можуть підвищити свою стійкість і конкурентоспроможність у стрімкому цифровому вимірі. У дослідження окреслено роль цифрових технологій у реструктуризації організаційних процесів, підвищенні операційної ефективності та сприянні стійким конкурентним перевагам.