Стратегії маркетингу інновацій у сфері оптової та роздрібної торгівлі для підвищення конкурентоспроможності підприємств - Сатир, Лариса Михайлівна; Кепко, Валентина Миколаївна; Шевченко, Алла Олексіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах динамічного ринку стратегії маркетингу інновацій у сфері оптової та роздрібної торгівлі набувають вирішального значення для формування стійкої конкурентної переваги підприємств та їхньої адаптації до змін споживчих запитів. Мета дослідження олягає у вивченні сучасних маркетингових стратегій підприємств в умовах цифрової трансформації, аналізі їхнього впливу на конкурентоспроможність та визначенні ключових факторів, що сприяють успішному пристосуванню компаній до мінливих ринкових умов. У дослідженні особливу увагу приділено персоналізації маркетингових комунікацій, управлінню онлайн-репутацією та використанню цифрових технологій у побудові довгострокових відносин зі споживачами. Дослідження охоплює як загальні тенденції, так і специфічні виклики, з якими стикаються компанії різних галузей у процесі цифровізації маркетингової діяльності. Методи дослідження охоплюють системний аналіз наукової літератури, методи порівняльного аналізу для оцінки ефективності маркетингових стратегій, а також емпіричний підхід, заснований на аналізі практичних кейсів впровадження цифрових технологій до маркетингової діяльності підприємств. Використано структурно-функціональний підхід для виявлення взаємозв’язків між маркетинговими інструментами та рівнем лояльності споживачів. Також проведено аналіз поведінки споживачів у цифровому середовищі з урахуванням факторів довіри, залученості та персоналізованого досвіду. Результати дослідження свідчать про зростання значення персоналізації маркетингових стратегій та активного використання контент-маркетингу для залучення аудиторії. Проведений аналіз доводить, що компанії, які впроваджують адаптивні цифрові маркетингові підходи, демонструють вищу ефективність у формуванні довгострокової лояльності клієнтів. Дослідження підтвердило, що персоналізація, автоматизація маркетингових процесів та стратегічне використання контенту сприяють підвищенню конкурентоспроможності підприємств на сучасному ринку. Крім того, виявлено, що використання великих даних та штучного інтелекту дозволяє підприємствам ефективніше прогнозувати потреби споживачів та адаптувати стратегії в режимі реального часу. Висновки.Впровадження цифрових маркетингових стратегій є важливим фактором підвищення конкурентоспроможності компаній. Використання інноваційних підходів у маркетингу дозволяє підприємствам не лише адаптуватися до змін у поведінці споживачів, а й формувати нові ринкові можливості. У дослідженні акцентовано на необхідності розвитку комплексного підходу до цифрового маркетингу, що охоплює багатоканальну комунікацію, інтеграцію штучного інтелекту та аналіз поведінкових моделей споживачів. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на оцінці довгострокових ефектів цифрових маркетингових стратегій та їхнього впливу на стабільність брендів у конкурентному середовищі.