Комунікаційні інструменти для сільського розвитку: європейський досвід та перспективи України в інтеграції до ЄС - Бричко, Аліна Михайлівна; Лишенко, Маргарита Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджується роль комунікаційних інструментів у сільському розвитку на основі європейського досвіду та визначаються перспективи їх впровадження в Україні в умовах інтеграції до Європейського Союзу. Основна мета полягає у виявленні ефективних стратегій комунікації, що сприяють розвитку місцевих громад та покращують їхню інтеграцію в європейський контекст. Особлива увага приділяється проблемам, які постають перед українськими сільськими громадами в процесі адаптації до нових умов. Для досягнення поставленої мети було використано методи систематичного огляду літератури, аналізу практик європейських країн у сфері сільського розвитку, а також порівняльного аналізу. Дослідження включає в себе як кількісні, так і якісні підходи, що дозволяє отримати всебічне уявлення про ефективність комунікаційних інструментів у різних контекстах. Результати дослідження показують, що успішне використання комунікаційних інструментів у сільському розвитку в Європі включає в себе активне залучення громади, використання онлайн-платформ, освітніх програм та співпраці з неурядовими організаціями. Були визначені ключові елементи, такі як доступність інформації, прозорість прийняття рішень і залучення громади до обговорення важливих питань. Аналіз виявив, що в Україні існує потенціал для адаптації цих практик, що може призвести до покращення соціальної згуртованості та економічного розвитку сільських територій. Проте також виявлено ряд бар’єрів, включаючи недостатню інформованість населення та обмежені ресурси місцевих органів влади. У статті підкреслюється важливість впровадження європейських комунікаційних стратегій в Україні для досягнення сталого сільського розвитку. Рекомендації щодо адаптації успішних практик можуть слугувати основою для подальших досліджень та практичних впроваджень у галузі сільського розвитку в Україні. Важливо, щоб українські сільські громади впроваджували сучасні комунікаційні технології та методи для підвищення своєї конкурентоспроможності та інтеграції в європейський простір.