Переосмислення стратегії та тактики управління аграрними підприємствами в умовах воєнного часу - Перевозова, Ірина Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті визначено стратегічні та тактичні аспекти управління аграрними підприємствами у період воєнного часу, що потребують системного переосмислення в умовах підвищених ризиків та невизначеності. Доведено, що гнучка та динамічна стратегія, поєднана з оперативною тактикою, може забезпечити безперервність виробничого процесу і збереження продовольчої безпеки держави. Також обґрунтовано, що формування резервів ресурсів, збалансована диверсифікація та взаємодія з місцевими спільнотами виступають ключовими стратегічними засадами, які дають змогу зміцнити стійкість аграрного сектору під час активних бойових дій. У той же час встановлено, що тактичні заходи на кшталт оперативного моніторингу, швидкої оцінки ризиків і психологічної підтримки персоналу суттєво підвищують здатність до ефективного реагування на зовнішні виклики. Охарактеризовано відмінності між довготривалою стратегією та короткостроковою тактикою за п’ятьма ключовими напрямами, включно з тривалістю реалізації, масштабом ресурсів, ризик-менеджментом та динамікою ухвалення рішень. Результати дослідження дозволяють краще зрозуміти, у який спосіб аграрні підприємства можуть зберігати конкурентоспроможність і водночас оперативно адаптуватися до мінливих умов воєнного стану. Підсумком роботи є формування ґрунтовного уявлення про те, як можна практично поєднати стратегічне планування та тактичне управління для досягнення балансу між стабільністю та швидким реагуванням у воєнних реаліях. Розроблені рекомендації стануть у нагоді керівникам аграрних підприємств, які прагнуть скоротити негативний вплив дестабілізаційних чинників, створити дієві алгоритми управлінських рішень та забезпечити сталість виробничих показників. Зважаючи на ключову роль аграрного сектору в забезпеченні населення продовольчими ресурсами, висновки статті можуть бути корисними також і на державному рівні для формування програм підтримки аграрної галузі у складні періоди активних бойових дій.