Роль професійного пенсійного страхування у забезпеченні добробуту працівників - Мельник, Станіслав Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах значення професійного пенсійного страхування набуває особливої актуальності, оскільки воно є важливою складовою системи соціального захисту працівників та має безпосередній вплив на їхній добробут у післятрудовому періоді. Професійне пенсійне страхування забезпечує стабільність фінансового стану працівників, особливо в умовах змін у державних пенсійних системах. Метою статті є дослідження ролі професійного пенсійного страхування у забезпеченні добробуту працівників, зокрема виявлення його змісту, специфічних рис, а також обґрунтування принципів і форм організації. У процесі дослідження застосовано методи аналізу та синтезу для визначення ключових аспектів професійного пенсійного страхування, метод порівняння для оцінки міжнародного досвіду й вітчизняної практики, а також метод узагальнення для обґрунтування впливу професійного пенсійного страхування на добробут працівників. У результаті проведеного дослідження виокремлено основні складові професійного пенсійного страхування, що включають його зміст, специфічні риси та принципи функціонування. З’ясовано, що професійне пенсійне страхування є важливим інструментом, який дозволяє працівникам забезпечити стабільний дохід у пенсійному віці, знижуючи залежність від державних пенсійних систем, що часто є недостатніми для підтримки комфортного рівня життя. У процесі аналізу міжнародного досвіду було встановлено, що країни з розвиненими системами професійного пенсійного страхування мають успішні його форми, які поєднують обов’язкові та добровільні компоненти, що забезпечує гнучкість і доступність для різних категорій працівників. Встановлено важливість інтеграції професійного пенсійного страхування в загальну систему соціального захисту, яка вимагає врахування специфіки економічної ситуації, потреб і можливостей різних сфер і галузей праці, що дозволить забезпечити фінансову стабільність і добробут працівників на довгострокову перспективу.