Асимптотична модель оптимізації імпортних закупок на підприємствах харчової галузі в умовах зміни логістичних витрат - Головань , Ольга Олексіївна; Олійник, Олександр Миколайович; Сухарева, Катерина Володимирівна; Бікулов , Дамір Тагірович; Воробйова, Софія Ігоревна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Наукова робота присвячена розробці на базі асимптотичного підходу моделі оптимізації імпортних закупок підприємств харчової галузі в умовах змін зовнішнього середовища. Коливання цін на сировину, зростання витрат на логістику і непередбачувані події на міжнародних ринках ускладнюють планування закупок, у результаті чого традиційні методи оптимізації стають менш ефективними. Метою роботи є розробка аналітичної моделі для оптимізації закупок на підприємствах-імпортерах харчової галузі в умовах зростання цін та логістичних витрат. Запропонований підхід ґрунтується на використанні асимптотичних методів збурень, що дає змогу врахувати поступові зміни закупівельних цін і витрат на доставку та адаптувати модель економічного розміру замовлення до цих змін. В роботі на основі класичної моделі економічного розміру замовлення (EOQ) одержані «збурені» формули для визначення розміру замовлення та загальних логістичних витрат. Для урахування змін у витратах на доставку та закупівельних цінах в моделі використано асимптотичні розвинення за малими параметрами збурення, що дало змогу отримати рішення в аналітичному вигляді. Практичне застосування моделі здійснено на прикладі підприємств кавового ринку в Україні, який характеризується значною залежністю від імпорту та значними коливаннями цін. Результати розрахунку порівняно з традиційною моделлю, що дозволило оцінити ефективність запропонованого підходу в умовах динамічних змін. Дослідження виявило, що зростання закупівельної ціни спричиняє зменшення оптимального розміру замовлення через зростання витрат на зберігання запасів, тоді як збільшення витрат на доставку, навпаки, стимулює підприємства збільшувати обсяги імпортних закупок для мінімізації частоти поставок. Порівняння загальних логістичних витрат підтвердило, що запропонована асимптотична модель дозволяє підприємствам більш ефективно адаптувати закупівельну стратегію та зменшити витрати порівняно із традиційними методами. Результати дослідження підтверджують практичну значущість асимптотичної моделі для управління імпортними закупками в умовах турбулентності. Використання моделі дозволить підприємствам харчової галузі приймати більш обґрунтовані рішення щодо обсягів імпорту та зменшити загальні логістичні витрати.