Грантове фінансування як інструмент розвитку підприємництва в Україні - Верескун, Михайло Вікторович; Ільченко, Кирило Сергійович; Павлюк, Сергій Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена необхідністю підтримки малого та середнього бізнесу в Україні, який є ключовим драйвером економічного розвитку, особливо в умовах воєнного стану та відновлення економіки. Грантове фінансування виступає важливим інструментом для стимулювання інновацій, підвищення конкурентоспроможності та забезпечення фінансової стабільності підприємств. Метою статті є дослідження ролі грантового фінансування як інструменту розвитку підприємництва в Україні, зокрема аналіз його впливу на інноваційність, фінансову стабільність та конкурентоспроможність підприємств. У статті розглядаються сучасний стан та основні тенденції грантової підтримки в Україні, а також виявляються бар’єри, які перешкоджають ефективному використанню грантів. Для досягнення поставлених завдань використано методи порівняльного аналізу, узагальнення та синтезу. На основі аналізу наукових джерел та практичних кейсів систематизовано основні напрями грантового фінансування в Україні. Результати дослідження вказують на те, що грантове фінансування є важливим інструментом для підтримки малого та середнього бізнесу, особливо в умовах обмежених фінансових ресурсів. Однак виявлено низку бар’єрів, які перешкоджають ефективності грантових програм, зокрема правові, організаційні, фінансові та інформаційні перешкоди. На основі проведеного аналізу запропоновано рекомендації щодо подолання цих бар’єрів, що включають вдосконалення законодавчої бази, оптимізацію процедур отримання грантів, підвищення рівня обізнаності підприємців про наявні можливості та забезпечення прозорості процесу фінансування. Висновки статті підкреслюють необхідність системного підходу до розвитку грантового фінансування в Україні для забезпечення сталого економічного зростання та підтримки інноваційного потенціалу підприємництва. Запропоновані рекомендації можуть бути корисними для органів державної влади, міжнародних організацій та безпосередньо підприємців, які прагнуть ефективно використовувати грантові ресурси для розвитку своїх проєктів.