Експрес-аналіз як напрям для оцінювання економічної безпеки розвитку машинобудівних підприємств - Шляхетко, Віталій Васильович; Гобела, Олег Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У цій статті визначено концептуальні засади застосування експрес-аналізу як напряму оцінювання економічної безпеки розвитку машинобудівних підприємств. Доведено, що сучасні умови господарювання потребують оперативних інструментів аналізу ризиків, які здатні швидко ідентифікувати фактори безпекового розвитку. Обгрунтовано методичні підходи, що базуються на поєднанні фінансових, статистичних та експертних методів, з урахуванням специфіки машинобудівної галузі та необхідності захисту економічних інтересів. Встановлено, що впровадження системи експрес-аналізу сприяє підвищенню рівня економічної безпеки за рахунок оперативної діагностики критичних загроз і формування адаптивних управлінських рішень. Охарактеризовано переваги даного підходу, серед яких оперативність ухвалення рішень, висока точність прогнозування, гнучкість аналітичних методів і зростання прозорості внутрішніх процесів. Це створює умови для безпекового розвитку машинобудівних підприємств і дозволяє уникати масштабних фінансово-виробничих криз, одночасно підвищуючи конкурентні позиції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Особливу увагу приділено технологічним змінам і цифровій трансформації, що суттєво впливають на ефективність експрес-аналізу та вимагають додаткових дослідницьких зусиль для покращення інструментарію. Додатково розглянуто необхідність систематичного характеру експрес-аналізу, оскільки регулярний моніторинг дає змогу коригувати безпекову стратегію відповідно до динамічних змін у виробничій, фінансовій та ринковій сфері. Таким чином, у межах статті окреслено широкий спектр можливостей для подальшого дослідження, пов’язаних із розвитком експрес-аналізу як гнучкого та високоефективного інструмента підвищення рівня економічної безпеки машинобудівних підприємств. Практичне значення висновків і рекомендацій полягає у можливості їхнього застосування у процесі ухвалення стратегічних рішень, спрямованих на безпековий розвиток, що забезпечить стабільність і економічну стійкість галузі в умовах глобальних викликів та посилення конкурентного тиску.