Недопущення кризових ситуацій на поліграфічному підприємстві в умовах посилення нестабільності - Базилюк, Володимир Богданович; Скарбарчук, Тарас Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті визначено актуальність недопущення кризових ситуацій на поліграфічних підприємствах у контексті посилення економічної й технологічної нестабільності. Доведено, що своєчасне виявлення фінансових, виробничих та управлінських ризиків є запорукою збереження конкурентоспроможності та стійкого розвитку у складних ринкових умовах. Особливу увагу приділено аналізу ключових причин, що провокують кризові явища, серед яких виділено недоліки менеджменту, відсутність інновацій, слабку фінансову стійкість і непередбачені зовнішні чинники. Обґрунтовано змістовне наповнення поняття кризової ситуації на поліграфічному підприємстві, яке охоплює фінансово-економічний, виробничо-технологічний та управлінсько-організаційний аспекти. У статті встановлено, що криза формується поступово, проходячи етапи від прихованих загроз до гострих симптомів і кульмінаційної фази, яка може призвести або до занепаду, або до докорінного оновлення підприємства. При цьому наголошено, що антикризовий менеджмент має бути спрямованим не лише на реактивне подолання наслідків, але й на превентивне управління ризиками, розробку сценаріїв розвитку та системну диверсифікацію діяльності. У процесі дослідження охарактеризовано практичне значення впровадження системних механізмів запобігання кризам, включно із фінансовим плануванням, технічним оновленням, розбудовою ефективної структури й розвитком персоналу. Виявлено, що збалансоване поєднання плану модернізації обладнання та впровадження сучасних технологій зі стратегічними комунікаціями та диверсифікацією клієнтської бази дає змогу мінімізувати негативні впливи нестабільного середовища. Особливий акцент зроблено на ролі інформаційної безпеки, оскільки цифровізація відкриває як нові перспективи, так і додаткові ризики. Таким чином, результати проведеного дослідження дозволили сформувати рекомендації щодо посилення антикризового потенціалу поліграфічних підприємств, що включають ефективне використання внутрішніх ресурсів, розвиток інноваційної діяльності та підвищення рівня корпоративної соціальної відповідальності.