Адаптація логістичних систем до умов війни на прикладі оборонної промисловості України - Рейкін, Віталій Самсонович; Романець, Андрій Олегович; Рак, Богдан Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Від початку війни оборонна промисловість України постала перед низкою логістичних проблем, що виникли в умовах надзвичайної ситуації. Метою дослідження є аналіз адаптації логістичних систем в умовах дії режиму воєнного стану на прикладі оборонної промисловості України. Дослідження зосереджено на визначенні основних викликів, оцінюванні ефективності логістичних трансформацій і формуванні стратегій для підвищення стійкості та операційної ефективності. Ураховуючи порушення ланцюгів постачання, руйнування інфраструктури та збільшення попиту на військову продукцію, у дослідженні акцентовано на тому, як логістичні системи адаптувалися для задоволення потреб оборонного сектору. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні кількісних і якісних методів, зокрема огляду літератури, порівняльного аналізу та контент-аналізу наукових публікацій. Застосування цих підходів дає змогу оцінити рівень готовності підприємств оборонної промисловості України до адаптації в умовах війни та ідентифікувати важливі чинники, що впливають на ефективність логістичних процесів. Результати свідчать про те, що оборонна промисловість України швидко адаптувалася до умов війни через децентралізацію виробництва, використання альтернативних шляхів постачання та інтеграцію цифрових технологій для управління логістикою. Розширення співпраці між державними установами та приватними підприємствами полегшило закупівлю та розподіл основних ресурсів. Попри ці покращення, залишається низка проблем, зокрема логістичні вузькі місця, залежність від іноземних ланцюгів постачання та загрози кібербезпеці. Дослідження підкреслює роль адаптивної логістики в підтримці оборонного виробництва та забезпеченні стабільних постачань важливого військового обладнання. У висновках підсумовано, що адаптація логістичних систем під час дії режиму воєнного стану є динамічним процесом, який потребує постійних інновацій, стратегічного планування та міжнародної співпраці. Зміцнення внутрішнього виробничого потенціалу, покращення транспортної інфраструктури та логістичної координації між державним і приватним секторами є визначальними факторами підтримки ефективності.