Роль інформаційних технологій в забезпеченні прозорості фінансових операцій та протидії відмиванню грошей - Гладуш , Віктор Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
При написання статті було розглянута тема ролі інформаційних технологій в забезпечення прозорості фінансових операцій та протидії відмиванню грошей. Для початку автором було проаналізовано індекс фінансових злочинів та виявлено, що найбільші ризики спостерігаються в регіонах із нестабільними політичними та економічними умовами. Наступним було проаналізовано основні вили фінансових шахрайств та визначено, що найбільшу частку в яких займають карткові шахрайства. Визначено, що за даними світових аналітиків розмір втрат від відмивання коштів складає від 2% до 5% світового ВВП. Автором було сформовано рейтинг країн за рівнем індексу відмивання грошей та визначено, що ризики відмивання коштів найбільш виражені в країнах із нестабільними урядами, високим рівнем корупції та слабким фінансовим регулюванням, тоді як найменший рівень ризику мають держави з міцними інституціями та прозорими фінансовими системами. Також було проаналізовано основні види технологій, які використовуються світовими банками в контексті протидії відмиванню коштів. В підсумковій частині дослідження було проведено аналіз використанні інформаційних технологій українськими банками та досліджено статистику фінансового моніторингу.