Визначення суттєвості в аудиті фінансової звітності в умовах цифровізації облікових процесів - Никифорак, Ірина (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах цифровізації та зростання фінансових ризиків особливого значення набуває дослідження ролі незалежного аудиту у виявленні суттєвих помилок та запобіганні шахрайству у фінансовій звітності. Метою дослідження є всебічне вивчення питань незалежного аудиту фінансової звітності, зосереджене на визначенні суттєвості помилок, ролі аудитора у виявленні шахрайства та підвищенні довіри до фінансової інформації. У межах дослідження проаналізовано теоретико-методологічні підходи до оцінювання суттєвості, охарактеризовано інструментарій незалежного аудитора, а також досліджено концепцію трикутника шахрайства як дієвий аналітичний інструмент у контексті запобігання фінансовим порушенням. Методологічну базу становлять елементи ризико-орієнтованого підходу, логічного аналізу, дедукції та критичного узагальнення, що дало змогу систематизувати чинники, які впливають на об’єктивність аудиторських процедур. У статті висвітлено значення професійної етики та незалежності аудитора як базових передумов ефективного виявлення суттєвих відхилень у звітності, акцентовано увагу на впровадженні технологічних інструментів аудиту, зокрема програмного забезпечення для аналітики фінансових даних та оцінювання систем внутрішнього контролю. Виявлено взаємозв’язок між якісною аудиторською перевіркою, ефективністю системи корпоративного управління та рівнем фінансової прозорості. Особлива увага приділена практичному аспекту застосування кількісних і якісних критеріїв суттєвості, аналізу ризиків шахрайства та методам документального забезпечення обґрунтованості аудиторського висновку. У межах дослідження розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення підходів до виявлення суттєвих помилок, підвищення якості аудиту шляхом посилення системи внутрішнього контролю, а також розширення аналітичних процедур в умовах цифровізації звітності. Результати мають значний теоретичний і прикладний потенціал для удосконалення аудиторської практики, формування професійних стандартів та розвитку антикорупційних механізмів у сфері фінансового контролю. Результати дослідження можуть бути використані для підвищення ефективності незалежного аудиту як інструмента довіри в умовах глобалізації та цифрової трансформації економічного середовища.