Використання нейромаркетингу для підвищення ефективності цифрових рекламних стратегій - Кифяк, Олександр Васильович; Івасенко, Олена Анатоліївна; Пічик, Катерина Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає в аналізі ефективності застосування нейромаркетингових підходів у цифрових рекламних кампаніях з фокусом впливу на поведінку споживачів. Проаналізовано ефективні методи нейромаркетингу, які використовуються в рекламі, надано оцінку ефекту сприйняття рекламного контенту та поведінки аудиторії на цифрових платформах. Методи дослідження передбачають теоретичний аналіз сучасних наукових праць, що стосуються нейромаркетингу й реклами, практичний аналіз кейсів реальних цифрових рекламних кампаній, у яких використовувалися нейромаркетингові технології. Деталізовано інструментарій нейромаркетингу щодо вивчення реакцій споживачів на рекламні матеріали: нейровізуалізація, електроенцефалографія, фМРТ (функціональна магнітно-резонансна томографія), аналіз очних рухів. Оцінка ефективності цих підходів була здійснена за допомогою аналізу даних про зміни в поведінці споживачів під час і після перегляду рекламних роликів, а також шляхом порівняння результатів традиційних та нейромаркетингових стратегій реклами. Результати дослідження свідчать, що застосування нейромаркетингових підходів у цифрових рекламних кампаніях дозволяє значно підвищити їх ефективність, визначати емоційні та когнітивні реакції споживачів на рекламні повідомлення. Виявлено, що методи нейровізуалізації допомагають оптимізувати контент, ідентифікують найбільш ефективні елементи реклами, що викликають сильні емоційні реакції. Встановлено, що ці підходи сприяють точному налаштовуванню рекламних стратегій під конкретні аудиторії, що збільшує їх ефективність і вплив на прийняття рішень споживачів. Висновки переконують, що нейромаркетинг спроможний стати потужним інструментом для покращення рекламних кампаній, особливо в умовах цифрового маркетингу. Використання цих технологій дозволяє зменшити рівень неефективної реклами, сприяє створенню більш персоналізованого контенту й покращує загальну взаємодію брендів з цільовою аудиторією. Виявлено, що для повної реалізації потенціалу нейромаркетингу необхідне подальше дослідження та адаптація технологій до різних рекламних платформ і галузей. Вказано на етичний аспект використання нейромаркетингових методів створення й поширення реклами.