Трансформація системи обліку та оподаткування в Україні в умовах цифровізації економіки - Багрій, Конон Леонідович; Гудима, Ольга Вікторівна; Шебештень, Едіна Гейзівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджуються процеси трансформації обліково-податкових систем в Україні в умовах цифровізації економіки, що є важливим етапом модернізації державного управління та бізнес-процесів. Метою роботи є глибокий аналіз викликів і можливостей цифрової трансформації, визначення факторів, які сприяють або навпаки гальмують ефективне впровадження цифрових технологій до сфери обліку та оподаткування, а також формулювання рекомендацій щодо вдосконалення регуляторної бази для адаптації до нових вимог, що виникають у рамках глобальних економічних змін. Основну увагу зосереджено на необхідності оновлення законодавства, інтеграції облікових систем з державними реєстрами, а також підвищенні рівня цифрової грамотності серед усіх учасників ринку ˗ від малих підприємців до великих компаній та державних органів. Методологія дослідження базується на аналізі чинних нормативно-правових актів, наукових досліджень, а також міжнародного досвіду, що дозволяє виявити найкращі практичні рекомендації в контексті цифровізації обліково-податкових систем. У роботі використано порівняльний аналіз ефективності цифрових рішень як у державному секторі, так і в приватному бізнесі з метою визначення переваг і недоліків наявних підходів. Результати дослідження показали, що для успішної цифровізації обліково-податкових систем необхідний комплексний підхід, який охоплює: оновлення нормативної бази, розробку єдиних стандартів для цифрового обліку та інтеграцію сучасних облікових систем із державними реєстрами. Однак виявлені серйозні перешкоди, серед яких найважливішими є відсутність інтеграції облікових систем між різними державними органами та низький рівень кібербезпеки, що ставить під загрозу захист інформації та конфіденційність даних. Висновки. У дослідженні доведено, що системи фінансового обліку та оподаткування в Україні потребують комплексних змін у нормативно-методологічному та технологічному напрямках. Зокрема важливо підвищувати кваліфікацію користувачів нових технологій, забезпечити підтримку малого та середнього бізнесу у процесі цифровізації та стимулювати розвиток інновацій у цій сфері. Майбутні дослідження повинні зосереджуватись на адаптації міжнародного досвіду до специфіки української економіки та розвитку ефективних механізмів кіберзахисту в обліково-податковій сфері, щоб гарантувати безпеку даних та успішну інтеграцію цифрових технологій до всіх сфер економіки України.