Стабільність в оподаткуванні – передумова сталого розвитку геодезично-землевпорядного бізнесу - Боровик , Петро Миколайович; Колотуха, Сергій Миколайович; Удовенко , Ірина Олександрівна; Іванчук, Олег Михайлович; Шемякін, Михайло Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Недавні податкові реформи, які стосуються оподаткування аграрних земель, галузей геодезії, землевпорядкування, а також бізнесу, пов’язаного з геоінформаційними технологіями та просторовою аналітикою, набувають особливої значущості в умовах необхідності відновлення України. Це обумовлює потребу в аналізі їхнього впливу на геодезично-землевпорядну сферу підприємництва. Метою цього дослідження є оцінка впливу податкових нововведень останніх років, які стосуються геодезично-землевпорядного бізнесу на сучасний стан та подальший розвиток зазначених видів підприємницької діяльності. Методологія дослідження охоплює аналіз нововведень в оподаткуванні бізнесу, опитування керівників досліджуваних структур а також узагальнення результатів цього опитування, узагальнення норм податкового законодавства, порівняння, аналіз тенденцій і прогнозування ймовірних результатів від фіскальних нововведень. Результати дослідження демонструють, що останнім часом власники та користувачі земельних ділянок, які є сільськогосподарськими товаровиробниками, зобов’язані сплачувати податкові платежі в обсягах, не нижчих за мінімальне податкове зобов’язання. Водночас підвищення ставок військового збору й акцизного податку на паливно-мастильні матеріали суттєво позначилося на діяльності підприємців, що працюють у сфері геодезії, землеустрою, геоінформаційних технологій та просторового аналізу. Крім того, серед українських політиків тривають обговорення щодо доцільності на вимогу Міжнародного валютного фонду збільшення на 2 % ставок податку на додану вартість. Дослідження засвідчило, що проаналізовані податкові нововведення не сприятимуть наповненню державного бюджету. Навпаки, вони призведуть до спаду ділової активності, згортання відповідного бізнесу та скороченню податкових виплат. Висновки. Виключно прогнозованість та тривала стабільність оподаткування дозволяє суб’єктам геодезично-землевпорядного та пов’язаного з ним бізнесу ефективно вести діяльність та стимулює їх сталий розвиток.