Теоретичні аспекти управління організаційними трансформаціями в процесі розвитку підприємства у сучасних умовах - Власенко, Тетяна Анатоліївна; Лукашев, Сергій Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Статтю присвячено дослідженню процесу управління організаційними трансформаціями підприємства в сучасних умовах. Метою статті є дослідження процесу управління організаційними трансформаціями підприємства в сучасних умовах. Дослідження показало, що останніми роками бізнеси усвідомили важливість готовності до непередбачуваних змін (прикладом є пандемія COVID-19 та воєнні дії в Україні, які змінили майже всі галузі). Підприємства, готові до швидких трансформацій, могли оперативно реагувати та адаптуватися до нових умов. Доведено, що управління організаційними трансформаціями сьогодні є критично важливим процесом для розвитку підприємства. Ефективне керування змінами дозволяє підприємствам не лише залишатися конкурентоспроможними, але й закладати фундамент для довгострокового успіху. Підприємства, які здатні швидко та якісно адаптуватися до нових умов, мають вищі шанси на виживання та процвітання на ринку. Ефективне управління трансформаціями допомагає досягти стійкого розвитку, що є ключовою умовою для успіху підприємства в довгостроковій перспективі. Встановлено, що фактори, стимулюючі підприємства до змін, поділяються на зовнішні, які диктують потребу в адаптації до ринку та нових вимог регуляторів та внутрішні, які вказують на можливості підвищення ефективності та покращення культури й організації праці. Загалом, потреба в трансформаціях зумовлена бажанням підприємства залишатися конкурентним, розвиватися й відповідати новим вимогам суспільства та ринку. Виокремлено основні види організаційних змін, які спрямовані на покращення відповідних аспектів діяльності підприємства. Кожен вид трансформацій відповідає на специфічні потреби і формує цілісну систему для успішного розвитку підприємства. Розуміння різних видів трансформацій допомагає підприємствам обрати відповідний підхід до змін і адаптуватися до ринку. Наголошено на тому, що ефективне управління трансформаціями є критичним для успіху підприємства. Воно дозволяє не лише реагувати на поточні виклики, але й прокладати шлях до довгострокового розвитку та стійкого успіху. Вибір виду трансформації та розуміння чинників, що стимулюють зміни, дає змогу підприємству максимально ефективно використовувати свої ресурси та впевнено рухатися вперед.