Вплив кадрового менеджменту на якість освітніх послуг у закладах вищої освіти - Гречаник, Наталія Ігорівна; Василишин, Віталій Ярославович; Потапюк, Ірина Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Кадровий менеджмент є ключовим фактором, що впливає на якість освітнього процесу в закладах вищої освіти. Ефективне управління кадровими ресурсами, зокрема через мотивацію викладачів, їхній професійний розвиток та підтримку, безпосередньо визначає успіх освітнього процесу та задоволеність студентів. У цьому контексті важливо розглядати кадрову політику як інструмент забезпечення високих стандартів освіти, що включає не лише відбір та професійне зростання викладачів, а й їхню адаптацію до змінних умов освітнього середовища. Належне вдосконалення кадрових процесів у ЗВО сприяє формуванню стабільного та професійно компетентного викладацького складу, що є основою для досягнення високих результатів у навчанні та науковій діяльності всіх суб’єктів педагогічної взаємодії. Мета дослідженняполягає в здійсненні аналізу впливу кадрових процесів на якість освітнього процесу в закладах вищої освіти (ЗВО). Оскільки кваліфікація та мотивація викладачів є одними з основних факторів, що визначають успіх діяльності освітніх установ, важливо розглянути ефективність кадрових стратегій, що застосовуються. Методологія дослідження базується на комбінованому використанні якісних та кількісних методів, зокрема аналізі документів, анкетуванні викладачів і студентів, а також порівняльному аналізі кадрових політик різних ЗВО. В межах дослідження було вивчено вплив різних інструментів кадрового менеджменту, таких як професійний розвиток, мотивація, система наставництва а також психологічна підтримка викладачів. Результати дослідження доводять, що вдосконалення кадрових процесів значно підвищує ефективність викладацької діяльності та якість навчання здобувачів освіти. Встановлено, що належне впровадження системи мотивації, а також постійне підвищення кваліфікації педагогів, є вирішальними чинниками, що сприяють покращенню освітніх результатів. Водночас важливими є програми підтримки молодих викладачів та психоемоційний супровід, що забезпечують стабільність у роботі викладачів і зменшують рівень стресу. Висновки дослідження підтверджують необхідність комплексного підходу до управління кадровими процесами у ЗВО для досягнення високої якості освітніх послуг. Рекомендовано продовжити дослідження у напрямку розробки теоретичних моделей оцінки ефективності кадрової політики, а також порівняння результатів між різними ЗВО для визначення найкращих практик.