Роль монетарної політики Національного банку України в забезпеченні макроекономічної стабільності в Україні - Хмеловський, Тимур Геннадійович; Решетняк, Наталя Борисівна; Тимченко, Ірина Євгеніївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасна макроекономічна ситуація в Україні характеризується впливом інфляційного тиску, валютної волатильності та фінансової нестабільності, що потребує адаптивних рішень у сфері монетарної політики. В умовах воєнного стану ефективність грошово-кредитного регулювання значною мірою залежить від координації з фіскальною політикою, швидкості адаптації до кризових явищ та рівня довіри до фінансової системи. Метою роботи є оцінка ефективності монетарної політики Національного банку України в стабілізації макроекономічного середовища, аналіз її впливу на основні економічні показники та розроблення рекомендацій щодо підвищення стійкості фінансової системи. Методи. Застосовано системний підхід, що дав змогу визначити взаємозв’язок між грошово-кредитним регулюванням та макроекономічною стабільністю, а також залучено методи економічного аналізу для оцінки ефективності інструментів. Результати. Встановлено основні проблеми реалізації монетарної політики в умовах воєнного стану, серед яких значний рівень бюджетного дефіциту, посилення інфляційного тиску, необхідність контролю за ліквідністю банківського сектору та валютною стабільністю. Доведено, що традиційні механізми монетарного регулювання потребують коригування через зміну економічних умов, зокрема шляхом поєднання жорстких обмежень з антикризовими заходами підтримки фінансового сектору. Обґрунтовано необхідність посилення координації між фіскальною та монетарною політикою, розширення інструментів адаптивного валютного регулювання та підвищення прозорості рішень НБУ для зміцнення довіри до фінансової системи. Висновки. Практична цінність отриманих результатів полягає у формуванні підходів до стабілізації макроекономічної рівноваги та мінімізації кризових ризиків у фінансовій сфері. Подальші дослідження мають зосередитися на аналізі впливу довготривалих економічних шоків на монетарну політику та розробці стратегій для підвищення її ефективності в умовах нестабільності.