Сучасний стан та стратегії управління підприємствами харчування туристично-рекреаційного комплексу України - Іванов, Андрій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу економічного стану та виявленню стратегій управління підприємств харчування, які входять до складу туристично-рекреаційного комплексу (ТРК) України. Виявлено тенденцію спаду витрат на послуги підприємств харчування ТРК в структурі сукупних витрат домогосподарств України, а також їх кількості та обсягів реалізованої продукції за відповідними КВЕД. Встановлено, що усі підприємства у 2022 році мали збитковий показник рентабельності. Оцінено показники внеску до бюджету України підприємствами харчування ТРК та доходи від прямих інвестицій. На основі соціально-економічного стану діяльності підприємств харчування ТРК запропоновано стратегії управління ними. Метою дослідження є аналіз фінансово-економічних складових сучасного стану підприємств харчування, зайнятих в ТРК України та виявлення ефективних стратегій управління ними. Методи дослідження. У дослідженні використано комплексний методологічний підхід, який охоплював аналіз літературних джерел та статистичного матеріалу а також узагальнення отриманих результатів. Результати дослідження виявили, що більшість підприємств харчування, зайняті в ТРК України у 2022 році, мають негативні показники економічної діяльності у порівнянні з попередніми роками і для кожного підприємства є сенс обирати індивідуальну стратегію управління для посилення ефективності функціонування ТРК усіх рівнів. Висновки дослідження підкреслюють важливість місця підприємств харчування у структурі ТРК України, а обрання ефективної стратегії управління є важливим кроком для виходу ТРК на світовий туристичний ринок.