Прикладні засади ризик менеджменту в управлінні стійкістю та безпекою ланцюгів постачання - Слободзяник , Роман Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті визначено сутність і значення прикладних засад ризик-менеджменту для підвищення стійкості та безпеки ланцюгів постачання, що охоплюють увесь комплекс логістичних процесів. Показано, що системний підхід до аналізу ризиків є вирішальним чинником, завдяки якому доведено можливість своєчасного реагування на зовнішні та внутрішні загрози. У дослідженні обґрунтовано, що формування безпекового потенціалу ланцюгів постачання потребує тісної інтеграції управлінських рішень із плануванням ресурсів і моніторингом ризиків на всіх етапах руху товарів. Окрему увагу приділено важливості превентивних заходів та застосуванню інформаційних технологій, які дають змогу краще оцінювати вразливості та уникати критичних збоїв у логістиці. На основі аналізу прикладних принципів встановлено, що гнучкість і комплексний підхід в управлінні ризиками можуть істотно зменшувати негативні наслідки кризових ситуацій. Узагальнено, що для досягнення високого рівня безпекового розвитку важливим є не лише формування резервних маршрутів постачання чи страхових запасів, а й постійна актуалізація планів безпеки. Додатково виокремлено три засади ризик-менеджменту, які мають безпосередній вплив на формування дієвої системи безпеки. Запропоновано напрям інтеграції ризик-менеджменту в повсякденну діяльність та довгострокову стратегію підприємств як обов’язкову умову ефективного функціонування логістики в умовах невизначеності. Отримані результати дають підстави стверджувати, що впровадження описаних заходів сприяє не лише підтримці безпекового потенціалу, а й розвитку стійкості та конкурентоспроможності на ринку. Викладені висновки можуть бути корисними для фахівців з управління ланцюгами постачання, а також для керівників, які зацікавлені в удосконаленні системи ризик-менеджменту та забезпеченні стабільного функціонування своїх виробничо-збутових процесів.