Методичні основи формування та реалізації маркетингових стратегій розвитку підприємств на ринку овочевої продукції - Бондарев, Богдан Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто методичні засади формування маркетингових стратегій розвитку підприємств на ринку овочевої продукції. В умовах зростаючої конкуренції, змін у споживчих вподобаннях, глобалізації продовольчих ринків та нестабільного зовнішнього середовища, питання маркетингових стратегій як інструменту досягнення конкурентних переваг функціонування підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні та реалізації овочевої продукції, набуває особливої актуальності. Метою статті є розробка та обґрунтування методичних основ формування маркетингових стратегій розвитку підприємств на ринку овочевої продукції з урахуванням особливостей зовнішнього та внутрішнього середовища їх функціонування. Матеріали та методи. У роботі використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, зокрема: монографічний метод (для узагальнення наукових підходів), системного аналізу (для дослідження внутрішнього й зовнішнього середовища підприємств), економіко-статистичний (для оцінки ринкових тенденцій), SWOT-аналіз (для виявлення сильних та слабких сторін підприємств), матричний метод (для вибору стратегії), експертні оцінки (для розробки рекомендацій), порівняльний та графічний методи (для візуалізації результатів). Результати дослідження. У статті здійснено аналіз ринку овочевої продукції в Україні, охарактеризовано його структуру, сезонність, залежність від кліматичних факторів та рівень залучення різних типів виробників. Визначено ключові фактори, що впливають на ефективність маркетингової діяльності підприємств галузі. Систематизовано наукові підходи до побудови маркетингових стратегій, виокремлено загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: матричні моделі стратегічного аналізу (BCG, GE/McKinsey), статистичні та експертні методи, методи прогнозування. Наукова новизна дослідження полягає у вдосконаленні методичних підходів до формування маркетингових стратегій розвитку підприємств на ринку овочевої продукції, зокрема через: адаптацію загальних стратегічних моделей до умов аграрного ринку; розробку комплексної багатокритеріальної моделі вибору маркетингової стратегії; обґрунтування методів оцінки ефективності реалізації обраної стратегії. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання підприємствами овочепродуктового підкомплексу для розробки та впровадження ефективних маркетингових стратегій, що забезпечать зростання їх конкурентоспроможності, ринкової адаптивності та фінансової стабільності в умовах динамічного ринку. Висновки. У результаті дослідження обґрунтовано доцільність інтеграції кількісних і якісних методів при формуванні маркетингових стратегій розвитку підприємств на ринку овочевої продукції. Запропоновано методичні положення щодо практичного застосування сучасних інструментів стратегічного аналізу, орієнтованих на забезпечення адаптивності, гнучкості та стійкості маркетингових стратегій в умовах змінного середовища. Методичні основи розробки маркетингових стратегій в аграрному секторі мають базуватись на міждисциплінарному або інтегрованому підході, що поєднує економічні, управлінські, технологічні та соціальні інструменти. Отримані результати мають прикладне значення для аграрних підприємств, що функціонують у галузі овочівництва, та можуть бути використані в системі стратегічного планування і прийняття управлінських рішень.