Впровадження хмарних технологій у бухгалтерський облік України - Шеверя, Ярослав Вікторович; Яцко, Максим Вікторович; Мельянкова, Людмила Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Необхідність адаптації системи бухгалтерського обліку до вимог цифрової економіки формує нові стандарти обробки, зберігання та аналітики фінансових даних. Упровадження хмарних технологій в облікову практику українських підприємств розглядається як основний напрям модернізації, що дозволяє підвищити гнучкість, ефективність і прозорість фінансової інформації. Посилення мобільності бізнес-процесів, розподілена структура команд і зростання потреби в інтеграції управлінських та облікових функцій обумовлюють вивчення можливостей та обмежень хмарних рішень у сфері обліку. Мета статті – обґрунтування концептуальних засад та практичних механізмів інтеграції хмарних технологій у бухгалтерську систему підприємств України з урахуванням викликів цифрової трансформації. Методи. У процесі дослідження застосовано методи порівняльного аналізу, системного підходу, узагальнення та нормативного аналізу, що дозволило комплексно охопити технічні, правові та організаційні аспекти проблеми. Результати. В роботі досліджено базові напрями цифрової трансформації бухгалтерського обліку, зокрема автоматизацію процесів, інтеграцію з управлінськими модулями, аналітичні функції та захист даних. Встановлено, що хмарні інформаційні системи забезпечують високий рівень адаптивності облікових процедур, але супроводжуються ризиками, пов’язаними з недостатнім нормативно-правовим регулюванням, відсутністю сертифікації платформ, обмеженою компетентністю персоналу та низьким рівнем сумісності з державними цифровими сервісами. Наукова новизна дослідження полягає в конкретизації функціональних переваг хмарних технологій у контексті обліку, а також у класифікації перешкод їхнього впровадження в Україні за технічними, правовими та інституційними ознаками. Висновки. Доведено доцільність поетапного переходу до хмарних рішень з одночасною модернізацією нормативної бази та освітніх програм. Запропоновано практичні рекомендації щодо гармонізації національного регулювання використання хмарних технологій з міжнародними стандартами безпеки, сприяння сертифікації сервісів, розвитку цифрових компетентностей бухгалтерів і формування облікової хмарної екосистеми. Перспективою подальших досліджень визначено розробку методик оцінювання результативності трансформації облікових процесів, моделювання ризиків у хмарному середовищі та вивчення адаптаційного потенціалу хмарних технологій для малого й середнього бізнесу в умовах ресурсних обмежень.