Контроль оборотних активів за участі ІТ-компаній в умовах війни - Швець, Володимир Євгенович; Юрченко, Олександра Богданівна; Ярига, Орест Ярославович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методичні, організаційні та практичні питання контролю оборотних активів в умовах російської агресії в Україні. Встановлено недостатню увагу до питань контролю оборотних активів компаній в умовах війни в Україні, зокрема щодо особливостей функціонування різних видів контролю з використанням ІТ-технологій. Досліджено основні види контролю та їх класифікацію на прикладі оборотних активів компанії та визначено основні завдання контролю оборотних активів на прикладі ТОВ «АЛЬЯНС МАРКЕТ». Уперше виокремлено у системі контролю в Україні такий вид як міжнародний контроль, який є особливо актуальним в умовах російської агресії, насамперед для з’ясування виконанням фінансових і структурних зобов’язань компаній та встановлення приналежністю партнерів до компаній із санкційних списків у зв’язку із підтримкою російської агресії. Розкрито методичні та організаційні питання контролю оборотних активів ТОВ «АЛЬЯНС МАРКЕТ» в умовах війни. Відзначено роль Дія Сіті для організації контролю в умовах воєнної агресії. З’ясовано активну участь Національного антикорупційного бюро України щодо виявлення та розслідування корупційних дій з використанням криптовалютних активів. Визначено важливість застосування у внутрішньому контролі компаній процесу диджиталізації, зокрема використанням досвіду провідних компаній таких як «НІБУЛОН», яка належить до великих експортерів зерна і володіє багатьма зерносховищами в Україні. Установлено участь ІТ-компаній в інформаційному забезпеченні контролю оборотних активів. На матеріалах ТОВ «АЛЬЯНС МАРКЕТ» та проаналізовано результати незалежного контролю компанії. Уперше сконцентровано увагу на міжнародному контролі діяльності компаній з використанням ІТ-технологій. Відзначено активну участь у міжнародному контролі Держфінмоніторингу і Міністерства цифрової трансформації України щодо ідентифікації переліку російських криптообмінників з метою повного блокування їх хостингу. та урухомлено механізм автоматичного блокування їхніх криптогаманців.