Івент-маркетинг у соціокультурному, соціально-комунікаційному та економічному житті цифровізованого міста - Алданькова, Галина Василівна; Панченко , Любов Феліксівна; Мельніков, Артем (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття пропонує міждисциплінарний аналіз івент-маркетингу як ключового чинника соціально-економічної динаміки цифровізованого міста. Автори розглядають івенти не тільки як акт промоції, а і як складний урбаністичний механізм, що синхронізує ринкові, культурні й комунікативні потоки. Брендова комунікація у роботі розглядається як символічне інвестування у міську тканину. Івент-маркетинг утвердився як стратегічний ресурс міського розвитку, у якому матеріальна інфраструктура, алгоритмічні сервіси та семіотичні ландшафти зливаються в єдину екосистему досвіду. Аналіз підкреслює потенціал івент-механіки як інструмента корекції міського бренду: через емоційне кодування простору та символічне перепрочитання ландшафтів формуються нові уявлення про привабливість території. Івенти матеріалізують бренд у просторі міста, перетворюючи перформативність на фактор формування соціального капіталу та локальної ідентичності. Завдяки цифровим технологіям івент стає нелінійним, а часова рамка події розширюється від анонсу до пост-участі, охоплюючи фазу колективного реміксу контенту. Поєднання офлайн-простору й онлайн-платформ створює ефект мережевої синергії та розширює географію аудиторій без пропорційного зростання витрат. Показано, що поширення хмарних сервісів і сенсорної інфраструктури створює умови, у яких кожен івент виступає одночасно комерційним продуктом і соціальним ритуалом. Автори виокремлюють подію як урбаністичний інструмент, здатний трансформувати просторові практики, маршрути споживання й символічні порядки. Цифрові платформи перетворюють подієвий досвід на безшовний ланцюг дотиків, у якому аналітика великих даних забезпечує емоційно точне таргетування, а гібридні формати усувають територіальні бар’єри. Подія набуває подвійного статусу: комерційного продукту й соціального ритуалу. У фокусі – взаємна конверсія різних форм капіталу, що циркулюють між організатором, учасниками та міською інфраструктурою.