Аналіз ефективності діяльності комунального підприємства: економічний і соціальний вимір - Шкромида, Віталій Васильович; Гнатюк, Тарас Михайлович; Грубеляс, Аліна Любомирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В умовах динамічного розвитку міських агломерацій, де комунальні підприємства відіграють одну з основних ролей у забезпеченні життєдіяльності населення, питання ефективності їх функціонування набуває особливої актуальності. Метою статті є дослідження ефективності діяльності комунального підприємства з урахуванням як економічного, так і соціального вимірів, а також виявлення факторів, що впливають на результативність його функціонування в умовах сучасної економічної нестабільності. Методи. Для досягнення поставленої мети було застосовано методику фінансового аналізу, зокрема, розрахунок та інтерпретацію показників рентабельності і ділової активності, а також методи факторного аналізу для визначення ключових факторів, що впливають на їх зміну. Окрім того, використано аналітичний підхід у соціальному вимірі ефективності діяльності комунального підприємства. Результати. Емпіричні розрахунки свідчать про зниження рентабельності продажу, активів та власного капіталу підприємства у досліджуваному періоді, що зумовлено зменшенням прибутку попри зростання обсягів виручки. Аналіз ділової активності виявив позитивну динаміку у сфері кредиторської заборгованості, але засвідчив погіршення в управлінні дебіторською заборгованістю та ефективності використання основних засобів. У соціальному вимірі підприємство продемонструвало високий рівень відповідальності. Попри фінансові труднощі, збережено чисельність персоналу, забезпечено регулярну виплату заробітної плати, а середній її рівень мав тенденцію до зростання. Це свідчить про стабільність у сфері трудових відносин, що є ключовим чинником соціального добробуту в умовах воєнного стану. Висновки. Дослідження підтверджує необхідність удосконалення фінансового менеджменту комунальних підприємств, зокрема в частині оптимізації структури витрат, управління дебіторською заборгованістю та ефективності використання активів. Водночас, соціальний компонент діяльності є не менш значущим, особливо в умовах кризових викликів, адже забезпечує не лише соціальну стабільність, а й довіру стейкхолдерів до підприємства.