Використання штучного інтелекту для персоналізації маркетингових кампаній - Кізенко, Сергій Григорович; Замялий, Дмитро Володимирович; Балик, Уляна Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті досліджено вплив автоматизації на точність та прозорість бухгалтерського обліку середніх підприємств в умовах економічної невизначеності та високої конкуренції. Актуальність теми зумовлена необхідністю застосування сучасних методів управління фінансовими даними, оскільки традиційні підходи більше не забезпечують достатньої швидкості й точності обробки даних. Автоматизація уможливлює доступ до фінансової інформації в режимі реального часу, інтегруючи облікові системи з іншими управлінськими підсистемами підприємства, що сприяє своєчасному прийняттю обґрунтованих рішень. Метою роботи є визначення ефективності автоматизації в підвищенні якості облікових даних та створення рекомендацій для оптимального впровадження автоматизованих систем з урахуванням фінансових можливостей і ризиків інформаційної безпеки. У статті застосовано комплексний підхід, зокрема огляд літератури, аналіз практичних прикладів та оцінку економічних і технічних факторів автоматизації. Здійснено порівняльний аналіз традиційних і автоматизованих методів обліку, що дозволило виявити ключові переваги й недоліки кожного з підходів. Результати дослідження показали, що автоматизація сприяє підвищенню точності облікових даних, знижує кількість помилок, пов’язаних і з людським фактором, та забезпечує доступ до звітності в режимі реального часу. Встановлено, що основними викликами є високі початкові витрати, загрози кібербезпеки, потреба в адаптації персоналу та залежність від стабільності автоматизованої системи. Рекомендується здійснити попередню оцінку потреб підприємства, розробити стратегію кібербезпеки, організувати навчання співробітників та передбачити резервні заходи для запобігання можливим перешкодам. У висновках доведено, що автоматизація є важливим елементом сучасного обліку для середніх підприємств, який підвищує їхню конкурентоспроможність та фінансову стійкість. Перспективи подальших досліджень пов’язані з використанням штучного інтелекту для прогнозування фінансових показників та інтеграцією інтелектуальних технологій, що дозволить підвищити адаптивність підприємств у динамічних економічних умовах.